Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БАНКЕРЪ

Сделката между „Пощенска банка“ и „Пиреос“, тя ще доведе до още един монопол





Сделката между „Пощенска банка“ и „Пиреос“, тя ще доведе до още един монопол

Сделката между „Пощенска банка“ и „Банка Пиреос“ вероятно ще доведе до още един монопол в България, твърдят от Асоциацията за защита на потребителите. Затова те призовават Комисията на финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не одобряват сделката. Анализът на комбинираните пазарни дялове по сегменти на двете банки, съгласно възприетата от Комисията за защита на конкуренцията практика показва, че на пазара на корпоративно банкиране, те ще имат дял от около 12%. На жилищни и ипотечни кредити на физически лица пазарен дял от над 17%. В сегмента потребителски кредити на физически лица пазарният дял ще е над 10%. Това ще доведе до нов пореден гигант, контролиран от централата-майка на Пощенска банка в Гърция.

Затова от асоциацията възнамеряват да сезират Европейската централна банка и Европейската комисия за сделката, която може да доведе до монопол в България, с което да бъдат засегнати интересите на потребителите.

След финализирането на сделката, Пощенска банка ще заеме трето място по размер на кредитния портфейл при очакван пазарен дял от над 12%. Към септември 2018 г. “Банка Пиреос България” има активи от 1,7 млрд. евро, кредитен портфейл от 820 млн. евро и депозити в размер на 1,3 млрд. евро. След приключването на сделката, Пощенска банка ще има активи на обща стойност над 5 млрд. евро, капитал от над 600 млн. евро след реализирането на очакваните синергии, приходи преди провизии и нетна печалба в размер съответно на над 150 и над 70 млн. евро.

Така общите пазарни дялове на трите най-големи банки в България трайно ще надхвърлят 40% и ще управляват над 50% от активите на цялата банкова система, ще са отпуснали над 50% от кредитите, ще са привлекли над 50% от пасивите и над 50% от депозитите. Особено силна ще бъде концентрацията на пазара на жилищни ипотечни кредити – над 60%. При потребителските общият дял на банките в Топ 3 става над 60%, а при депозитите от домакинства – над 60%. Делът от печалбата ще достигне 70% от общата за банковата система.

За нас е притеснително, че трите банки могат да се разбират и да диктуват пазара. Например заедно да вдигат лихвите по кредитите, което ще ощетява потребителите. При неспособност да ги покриват ще попадат в ръцете на събирачите на вземания – колекторските фирми, които тормозят гражданите. Вече има доста случаи на някои от тези банки на прехвърлени лоши кредити към колектори.

Затова КЗК, КФН, ЕЦБ и Европейската комисия трябва да внимават с одобрението на сделката, която ще бъде в ущърб на потребителите.









Може да харесате

ПАРИ

Има много митове за енергетиката и икономиката. Анализът категорично показва, че преходът към нова зелена икономика не напредва толкова добре, колкото се очакваше. Стратезите...

БАНКЕРЪ

Питър Шиф: Инфлацията в САЩ е двойна. Цялата банкова система е в несъстоятелност. Биткойнът не е инвестиция, а златото Питър Шиф, глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop...

БАНКЕРЪ

„Такса уикенд“ само дразни, тъй като използването на банковите клонове през уикенда е удобство за клиента, а в същото време тя няма да доведе...

БАНКЕРЪ

Сделката трябва да получи одобрения от БНБ и КЗК, преди да бъде финализирана Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която най-голям акционер е Цветелина Бориславова...

СЛУШАЙТЕ РАДИО