Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БАНКЕРЪ

Атаките на Тръмп към Фед предизвикаха глобална тревога





Атаките на Тръмп към Фед предизвикаха глобална тревога

Опитите на президента на САЩ Доналд Тръмп да повлияе на Федералния резерв предизвикаха безпокойство сред участниците в пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон. Опитът на Тръмп да назначи двама свои политически съюзници в борда на Фед и настояването му за намаляване на лихвите бяха във фокуса на срещата.

Изданието “Файненшъл таймс” отбелязва, че Федералният резерв не е единствената централна банка, чиято независимост е под заплаха – турската и индийската централни банки също са подложени на натиск да отслабят политиката си през последните месеци.

“Със сигурност съм обезпокоен от независимостта на централните банки в други страни, особено в САЩ – най-важната юрисдикция в света”, каза Марио Драги, президент на Европейската централна банка. Той подчерта, че независимостта е решаваща за доверието в решенията на централните банки за регулиране на икономиката.

“Популизмът отляво и отдясно също засяга централните банки“, каза Тарман Шанмугаратнам, вицепремиер на Сингапур и председател на централната банка. Според него политическият натиск “представлява много реален риск централните банки да бъдат насърчавани и дори принуждавани да въвеждат нови и много по-големи квазифискални роли”.

Икономистите се опасяват, че предвид бавните темпове на растеж и липсата на инфлация, централните банки вероятно ще се сблъскат с нарастващите политически изисквания за по-свободна политика.

Бившият президент на Бундесбанк Аксел Вебер подчерта, че опитът за политическа намеса не е нещо ново. Той посочи неуспешните опити на бившия германски канцлер Конрад Аденауер да оказва натиск върху централната банка през 50-те години, а неотдавна намеса е имало и от бившия френски президент Никола Саркози, когато Вебер е бил в управителния съвет на ЕЦБ. “Моят отговор беше: Кой го интересува какво мисли г-н Саркози?”, спомня си Аксел Вебер.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова централните банки за подотчетност, прозрачност и комуникативност. Попитана дали независимостта на някои централни банки при определянето на паричната им политика е заплашена, тя отговори: “Независимостта им служеше добре през годините и ще продължи да го прави.”









Може да харесате

БАНКЕРЪ

Питър Шиф: Инфлацията в САЩ е двойна. Цялата банкова система е в несъстоятелност. Биткойнът не е инвестиция, а златото Питър Шиф, глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop...

БАНКЕРЪ

„Такса уикенд“ само дразни, тъй като използването на банковите клонове през уикенда е удобство за клиента, а в същото време тя няма да доведе...

БАНКЕРЪ

Сделката трябва да получи одобрения от БНБ и КЗК, преди да бъде финализирана Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която най-голям акционер е Цветелина Бориславова...

БАНКЕРЪ

Считано от 1 април 2024 г. основният лихвен процент (ОЛП) на Българската народна банка се определя на ниво от 3,79 на сто, съобщи централната...

СЛУШАЙТЕ РАДИО