Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЪЛГАРИЯ

Нови разкрития за поредния скандал с Борисов!





В нормална правова страна, държавен чиновник като Борисов до сега да си е подал 100 пъти оставката, но не и в мутренска България с това правителство! Чешката преса гръмна: Скандални офшорки финансират Гинка Върбакова за сделката с ЧЕЗ!

Офшорни фирми са осигурили милионите за закупуването на ЧЕЗ- България от пазарджишката фирма „Интерком България“ на Гинка Върбакова. Това показа разследване на чешкия вестник „Лидове новини“. Изданието е част от медийната група на чешкия министър- председател и мулти-милиардер Андрей Бабиш.

Най- фрапантното е, че част от офшорките, които финансират сделката за ЧЕЗ, са обект на нашумялото крупно международно разследване за укриване на данъци, известно под името „Парадайз пейпърс“.

Енергийната компания ЧЕЗ е собственост на чешката държава. През 2005 г. ЧЕЗ купува 67 % от най- голямата енергопреносна мрежа у нас. Сделката е сключена от кабинета на Симеон Сакскобурготтски. А през 2009 г., когато премиер вече е Бойко Борисов, държавата ни продава на ЧЕЗ и останалите й 33 % от мрежата. На практика, двете неолиберални правителства (на Сакскобургготски и Борисов) лишават държавата ни от какъвто и да е контрол върху този обект от национално стретигечско значение.

Затова и сега сделката се извършва според законодателството на Чехия, а нашата държава е безгласна буква. Но въпреки това има какво да се направи. В България енергийният регулатор КЕВР има право да откаже лиценза на новия собственик, ако прецени, че не е надежден, коментират експерти.

Има и друг любопитен детайл около съмнителната сделка с подставено лице Гинка Върбакова. В момента ЧЕЗ съди България в международен съд за стотици милиони евро. Ако спечели, както се очертава, именно новият собственик – пазарджишката „Интерком България“, ще наследи и получи впечатляващата сума.

БОРИСОВ ЛЪЖЕ!

Пълна лъжа се оказа твърдението на премиера Бойко Борисов, че не е знаел за сделката. Той бил лично информиран за хода й от чешкия си колега Андрей Бабиш преди повече от месец, по време на посещението му у нас. Разговорът между двамата премиери точно по тази тема е документиран. Самият Бабиш тези дни бе принуден от Парламента да подаде оставка като премиер заради течащо срещу него разследване по обвинение за източване на евро-фондове и присвояване на стотици милиони евро.

Гинка Върбакова: Не съм подставено лице!

Затова и Гинка Върбакова с право недоумява защо чак сега българската държава реши да се намеси в сделката, като й назначава проверки от ДАНС И НАП, когато самата сделка вече е финализирана. Това заяви пазарджишката бизнесдама, която беше принудена да излезе от анонимност, заради скандала.

Гинка убедено твърди, че не е подставено лице, нито пък има намерение да препродава енерго-дружеството, след като го купи. Имала много опит в енергетиката, тъй като била в бранша от цели… 10 години. „Опитът“ й в енергетиката обаче се изразява единствено в построяването на скандално известен соларен парк край гр. Априлци, заради който беше изсечена вековна дъбова гора.

Любопитен факт е и, че фирмата- купувач на ЧЕЗ „Интерком България“, е регистрирана през септември 2017, а началният й капитал е 50 000 лева. Собственичката Гинка Върбакова обаче твърди, че е милионерка, защото имала активи за 100 млн. лева.

Възниква обаче резонния въпрос защо със съпруга й Славчо са изгубили няколко имота заради неплатени ипотеки. Това най-услужливо Гинка не бе попитана по време на първото й телевизионно интервю по… Нова тв. И още един любопитен факт: Само преди месец въпросната Нова тв. стана собственост на друг чешки мулти-милиардер – международния гешефтар Петр Келнер.

За съпругът на Гинка, Славчо Върбаков, е известно, че през годините е гравитирал около СИК и е участвал в доста общи бизнеси със знакови лица от групировката. Това потвърди и самата Жени Калканджиева, която имала бизнес контакти със Славчо Върбаков покрай агенцията й за модели „Визаж“. А както е известно, модната фирма беше част от империята на братята Маргини. И лично те й спуснали Върбаков като бизнес партньор.

Коментирай чрез фейсбук









Може да харесате

СКАНДАЛ

Скандел в Конгреса на САЩ заради украинската помощ Републиканският член на Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър Грийн на 20 април обвини колегата...

СКАНДАЛ

Президентът на САЩ Джо Байдън засили антикитайската си реторика по време на предизборната кампания в стремежа си да отнеме водещите заглавия в медиите от...

СКАНДАЛ

Кирил Петков категорично отрече слуховете, че е наркоман. В предаването „Евродикоф“ съпредседателят на ПП заяви, че никога през живота си не е употребявал наркотици...

ПОЛИТИКА

Добрата идея за непрекъснат парламентарен надзор над изпълнителната власт беше извратена от лоши политици Едва ли остана някой у нас, на когото да не...

СЛУШАЙТЕ РАДИО