Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times
Някои от фразите заслужават дълбок анализ

АНАЛИЗИ

“Къщата в Барселона” и “манекенката в нея” пак подгониха Борисов





Споменът за “Двете каки” от т.нар. афера “Яневагейт” отново изплува – този път в социалната мрежа Facebook, където нова инициатива, наречена “Да спрем разграбването на България”, пусна материали за лицето Борисов.
Конкретно историята касае манекенката Борислава Йовчева, като нейното име е свързано със следните реплики по адрес на Борисов от разговора между бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова: “Факт е, че към определени жени има и положително отношение – от тия, с които е бил. Така е. Сега има една, на която ѝ купи къща в Барселона за 1,5 млн. евро”.
По темата за къщата в Барселона, Борисов говори преди почти година пред Сашо Диков и коментира по следния начин: “Ако я намерят (бел. ред. – къщата в Барселона) – да я вземат”. Сега инициативата “Да спрем разграбването на България” обвързва Йовчева, която е сестра на футболиста Станко Йовчев, с Борисов. Инициативата разпрати до медиите документи и разказ по тях, според който Йовчева и родителите ѝ живеели за постоянно в Барселона. На адрес ул. “Францеск Ривалта” 8 в Барселона били регистрирани две фирми – Ema BGS SL и Numin Invest SL, с активи на обща стойност 5 млн. евро, казват от новата инициатива, питайки кой осигурява тези средства, като твърдят и, че въпросните компании се контролират от лица, които можело да бъдат свързани с Борисов – Йордан Христов, който е известен с бизнеса си в Приморско (бел. ред. – “Перла Турист”), Хасково и София, както и Иван Саздов, част от т.нар. от в. “24 часа” Кръг Банкя и шеф на тенис клуба Банкя. В цялата история, като вносител на “по-голямата сума в Ema BGS SL” “Да спрем разграбването на България” посочва регистрираната в Кипър компания Palms Enterprises, която се управлявала от Христов посредством пълномощно от собственика по документи Никос Михайлидис. Проверка ни показа, че Facebook страницата на инициативата е създадена на 7 юли тази година. Мейлът, с който е създадена страницата, е част от платформата ProtonMail.
ProtonMail е криптирана услуга за електронна поща с отворен код, създена от ЦЕРН. Междувременно стана ясно, че Сашо Диков е опитал да търси Борисов във връзка с информацията. Разследващият журналист Мирослав Иванов, автор на блога “Финансови смислици”, потвърди във Facebook, че ще гостува в предаването на Диков по “Евроком” и ще говори по темата. Диков рекламира предаването си с анонс, че премиерът е дал отговори на въпросите му и ще стане ясно какви са довечера.









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО