Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

От 1 януари, 2020 г. БЪЛГАРИЯ ОСТАВА БЕЗ ГАЗ! Алтернатива няма… освен ако ГЕРБ не паднат от власт!





От 1 януари, 2020 г. БЪЛГАРИЯ ОСТАВА БЕЗ ГАЗ! Алтернатива няма… освен ако ГЕРБ не паднат от власт!

От 1 януари догодина България остава без газ. Това е датата, когато официално ще спре подаването на руска газ през Украйна. И единственият шанс за страната ни ще е „Турски поток“. Което обаче означава час по-скоро да започнем да строим разклонението към втората тръба“. Важната новина съобщи днес Румен Овчаров на енергийната конференция за Балканите, която се провежда в София.

Ако бяхме стартирали строежа на „Южен поток“, днес България щеше да е газоразпределителния супер център на Балканите. Вместо това сега имаме „Турски поток“ и Турция като ключов фактор в енергетиката в региона. „Благодарение на ГЕРБ от енергиен център, след 2009 г. България се срина до кръгово, което всички големи енергийни проекти заобикалят“.

„За България към момента няма алтернатива на природния газ от “, заяви Димитър Щерев, старши експерт в „Булгартрансгаз“. Втечненият шистов газ, който доставят американците, е приемлив единствено за държавите с крайбрежие, които го получават директно. Но за държави като нашата, във вътрешността на континента, подобни доставки са силно нерентабилни, защото се оскъпяват прекалено много.

В момента България получава втори шанс да стане отново транзитьор на газ – чрез втората тръба от „Турски поток“, категоричен е Щерев.

Доставките на втечнен американски газ не са достатъчни да покрият дори една пета от енергийните нужди на Балканите, заяви сръбският анализатор Йелица Путникович.

Руският газ няма алтернатива и от икономическа гледна точка – той си остава все така най- евтиният вариант за Европа. Но политизирането на темата от Брюксел и постоянните пречки пред Русия да доставя синьото си гориво на Стария континент, са нелоялна конкуренция, която няма никаква друга обосновка, освен политическата.

Още преди месец стана ясно, че България е получила писмо от „Газпром“, в което руският газов гигант уведомява страната ни, че спира подаването на газ по тръбата през Украйна на 1 януари 2020 г. Въпреки това обаче и към момента правителството на Борисов продължава да мълчи по темата. Все още няма и споразумение за удължаване на „Турски поток“ към България, въпреки че вече фирмата- изпълнител е избрана. Междувременно стана ясно, че Сърбия, без да чака решението на България, вече е започнала да строи своя участък от трасето. Доста рискована стъпка, като се има предвид, че притиснатия от Брюксел Борисов продължава да си прави оглушки по темата. Така например той нито веднъж не спомена „Турски поток“ по време на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас на 4 и 5 март.

Администрациите във Вашингтон и Брюксел са върло против строежа както на Турски, така и на какъвто и да е друг поток, захранван с руска газ. И единственият вариант, който позволяват на България е строежът на абсурдния хъб „Балкан“. Руската страна обаче е категорична, че няма да участва в такъв проект. Но дори да имахме благоволението на руснаците, пак не е ясно дали чисто технологично такъв проект може да се осъществи. Като тук дори не става въпрос за това дали хъбът би бил рентабилен за страната ни.

Правителството на Борисов е в патова ситуация, тъй като от една страна не иска да дразни Брюксел и Вашингтон точно преди решаващите избори тази година. Но от друга страна, времето тече безмилостно и то не в наша полза… а решение на ситуацията с доставките на газ към момента няма. Така под вещото ръководство на ГЕРБ от догодина България или ще остане без газ, или ще започне да си го купува на двойна цена. А единствената ни алтернатива е ГЕРБ да изгубят влъстта и новото правителство на БСП скоростно да започне строежа на „Турски поток-2“.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи.









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО