Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

Борисов вече не иска да ги хваща





Борисов вече не иска да ги хваща

Борисов през 2004 г. – главният секретар на МВР отива на празник на Граничната полиция. Той “няма нищо общо” с управлението тогава.

Премиерът, който е в предизборна кампания, даде важни тълкувания за корупционната ситуация във властта и за законите във второто си телевизионно интервю в рамките само на седмица. За да имат едно наум избирателите.

Един от основните постулати беше, че престъпления, които са извършени преди неговото управление, не са престъпления. “2004 година е било друго правителство на власт. Ако е било незаконно, да са го арестували и да са го съдили” – каза Бойко Борисов за декларирания на евтини цени апартамент на земеделския министър Румен Порожанов.

Греда! През 2004 г. днешният премиер беше главен секретар на МВР в правителството и главна негова звезда –

с дегизировка като Зоро обикаляше всяко местопрестъпление, за да жъне овации

Тази усърдност му докара популярност, която после му помогна да бъде изстрелян до министър-председател.

Това бяха славните години, когато той престъпниците “ги хващаше”, а съдът “ги пускаше”. Главният секретар на МВР е най-високият професионален пост в полицията, която през 2004 г. вече беше натоварена със задачата да разследва престъпления. Няма да питаме Борисов дали е разследвала хората по високите етажи на властта, защото отговорът е ясен. Сега този патос вече го няма. Изчезна някак желанието за хващане, измести го омертата.

Колкото до Порожанов – дори да е изтекла давността за проверка на покупката на занижени цени, въпросът има и морален аспект и той е: може ли в правителството да има хора, които минават “тънко”, когато им се налага да плащат данъци и такси. И след като премиерът е наясно, че това е нарушение на закона, а при по-едра сума – престъпление по Наказателния кодекс.

Въпросът изобщо не засяга само този министър, а както стана известно – всички уличени хора във властта, които са декларирали луксозните си жилища на занижени цени или са се сдобили с европейско финансиране за къщи, в които гости са единствено техните близки.

Двойният стандарт на Борисов се набива на очи

Правосъдният министър Цецка Цачева например се отказа светкавично и от изпълнителната, и от законодателната власт за разлика от Владислав Горанов, Румен Порожанов, Пламен Георгиев, Антон Славчев, Красимир Каракачанов. Вероятно е осъзнала възможните последици, които биха последвали, ако бяхме правова държава и имахме независима съдебна система. Ако имаше поне един смел и независим прокурор.

Цачева предпочете да си тръгне съвсем разумно, за да не повлече скандалът около нея цялата власт. Другите не бяха толкова съобразителни. Финансовият министър си седи и никак не се притеснява, че в прокуратурата има незавършила проверка срещу него за безпрецедентното му безплатно пребиваване години наред в суперлуксозния апартамент на кръстника му в затворения комплекс на братята Домусчиеви (собственици от скоро на “Нова телевизия”). Става дума за човека, заявил преди няколко години според Борисов, че с едната си депутатска заплата не може да си издържа децата.

емеделският министър бил готов да подаде оставка, но не я подава. “Поискай ми я” – казал на премиера. “Вече и аз се обърках” – отговорил му Борисов. Объркал се е за какво? Нали е съвсем сигурен, че за незаконните си действия хората във властта трябва да бъдат “арестувани и съдени”? Ако е сигурен, че Цветан Цветанов е сгафил с новия си апартамент, ако е непоколебим, че и Цачева е сгазила лука, защо се колебае за Горанов и за Порожанов? Защото не са от ГЕРБ? А от кои са?

И защо толкова се притеснява да ги “арестуват и съдят” по време на неговото управление? Макар че всички сме наясно, че няма кой да го направи.

Всъщност и притеснението му не важи за всички. Ето, Лозан Панов например би било много добре да го отнесе за това, че жена му се е сприятелила някога със собствениците на “Артекс”, а те са й продали апартамент изгодно. Вероятно цялата държавна машина в момента е впрегната да изкара тази сделка престъпна. И ако успее, Борисов ще жертва пешка – шефът на антикорупционната комисия беше пришит с незаконните си постройки на просторната си тераса към председателя на Върховния касационен съд (ВКС). Изгори ли единият, ще изгори и другият. Тук вече премиерът не се обърква.

Със същата убеденост Борисов издекламира и че трябва да има двойно подсигуряване срещу Панов. Щом ще се прави механизъм за сваляне на главния прокурор, значи същото трябва да се случи и с председателя на ВКС. Премиерът нито може да обясни защо, нито да посочи кой от брюкселските му приятели му е поръчал такова нещо. Защото няма държава, в която шеф на съд да е приравнен на прокурор, пък бил той и главен. Това обаче е заветната мечта на кръга на “корпулентните”, дето е задушил почти цялата съдебна система и сега се опитва да доубие и последните независими хора в нея.

Колкото до изявлението, че нямал доверие на шефа на ВКС – само заради това изречение във всяка демократична държава премиерът щеше да си е подал оставката още на излизане от телевизионното студио. За неуважение на съда, рушене на доверието в него и руиниране на правовия ред. Само че тук сме още в ерата на селския феодализъм.









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО