Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

EXPRESS TV

Ако това го беше направила Русия, щяхте да я разкостите!





«Представете си, че това е направила Русия» — Фараж разкритикува Тръмп за мекото отношение към Ер Рияд

Въпреки факта, че Саудитска Арабия уби Джамал Хашукджи, президентът Тръмп заяви, че няма да враждува с тази страна. Вчера, обяснявайки причините за своето решение, президентът беше праволинеен: приятелството със саудитците е в интерес на икономиката на САЩ.

ДОНАЛД ТРЪМП, президент на САЩ: Няма да говоря на страна, която харчи стотици милиарди долари и това ми помогна да направя едно много важно нещо – да задържа цените на нефта, за да не достигат 100-150 долара за барел … Сега цените на нефта са в пълен ред Няма да разруша световната икономика и икономиката на нашата страна с глупавото поведение със Саудитска Арабия.

Днес президентът продължи в същия дух, пишейки на Twitter: “Цените на петрола падат. Чудесно! Като голямо данъчно облекчение за Америка и света. Наслаждавайте се! $ 54, а просто беше $ 82. Благодарение на Саудитска Арабия, но хайде да намалим още!”.

С нас на линията от Лондон е Найджъл Фараж, бившият лидер на Партията на независимостта на Обединеното кралство и инициатор на “Брекзит”. Найджъл, въпреки че висшето ръководство на страната (на Саудитска Арабия – InoTV) е замесено в убийството, изглежда, че на саудитците им се размина! Най-малко по отношение на международната реакция.

НАЙДЖЪЛ ФАРАЖ, бивш ръководител на Партията на независимостта на Обединеното кралство: Да. Естествено, разбирам, че саудитският пазар е много важен както за Съединените щати, така и за Обединеното кралство. Стотици хиляди работни места са свързани с продажбата на самолети и снаряди… Разбирам също стратегическия съюз със Саудитска Арабия срещу Иран, който се опитва да разпространи радикалната форма на ислямизма региона. Тоест причините ми са ясни, но … Представете си, че всяка друга страна е направила това. Представете си, че това е Русия. Международното възмущение би било много по-голямо.

Това, което наистина ме интересува, е, че по време на сирийската криза Саудитска Арабия не прие нито един бежанец, затова пък с радост спонсорира изграждането на двеста джамии в Германия! И какво виждаме? Разпространението на уахабизма за саудитски пари! Добре, нека да подкрепим търговията и стратегическите съюзи, но нека не се страхуваме да критикуваме някои действия на Саудитска Арабия.

Да. Всъщност основният износ на Саудитска Арабия не е нефт, а идеология. Нефтът просто им дава възможност да разпространяват тази идеология в целия свят. Но по същество, на 11 септември петнадесет саудитци са убили три хиляди американци – и нищо … Президентът Буш ни увери, че саудитците са нашите приятели.

И сега техният принц-наследник е “явно неуравновесен”, както заяви сенатор Линдзи Греъм и не само той. За разлика вашия кралски дом – вие сте само на няколко километра от района на Сейнт Джеймсиз – в династията Ал Сауд няма строго наследство по старшинство. Защо не можем поне да окажем натиск върху Саудитска Арабия, за да лиши този човек от статута на принц-наследник и да направим принц-наследник някой друг?

НАЙДЖЪЛ ФАРАЖ: Да. Мохамед бин Салман ни беше представен като велик реформатор. Всъщност това не е така. Изглежда, че например той се занимава с много неприятната война в Йемен. Може би трябва да помислим за секунда, че той използва част от бомбите, които изпращаме в Саудитска Арабия в тази война. Така че вие сте прав: има много други хора, които биха могли фактически да застанат начело на Саудитска Арабия.

Разбирам какво казва Тръмп. Разбирам защо в моята страна г-жа Мей не се стреми много да критикува (Саудитска Арабия – InoTV). Но трябва да говорим и да направим повече.

И ние също трябва да изясним, че … Хашукджи е изобразен като герой на журналистиката. Вероятно списание Time ще го нарече човек на годината, просто защото е мъртъв и се нарича “журналист”. Но всъщност той беше нещо като саудитски шпионин, част от “дълбинната държава”. Просто така се случи, че той се скара с кралското семейство. В известен смисъл, ние говорим за различни групи “лоши момчета” в Саудитска Арабия.

НАЙДЖЪЛ ФАРАЖ: Разбира се! Но, съгласете се, истината е, че навсякъде в Близкия изток*, независимо дали става въпрос за Ирак, Либия или Сирия, продължаваме да играем тази игра, като твърдим кой е “добър” и кой е “лош”. И, като правило, грешим.

Ха-ха! Както казваха в ЦРУ, “той може би е кучи син, но той е нашият кучи син”.

НАЙДЖЪЛ ФАРАЖ: Именно!

Истината е тази: може би той е нашият кучи син, но той все едно е кучи син. Найджъл, благодаря ви и щастлив Ден на благодарността. Знам, че там у вас не го празнуват, но …

НАЙДЖЪЛ ФАРАЖ: Аз празнувам.

… яжте пуйка за наша сметка!

НАЙДЖЪЛ ФАРАЖ: Ще празнувам.

Благодаря ви!

*Така се казва в оригинала (бел. InoTV).









Може да харесате

СВЯТ

Скот Ритър гневно срещу отпуснатите пари от САЩ за Украйна и “клавиатурните военни” на Запада Не им пука за смъртта на хората в Украйна...

СВЯТ

Медведев пожела гражданска война в “подлата империя на злото на XXI век – САЩ” Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че...

СКАНДАЛ

Скандел в Конгреса на САЩ заради украинската помощ Републиканският член на Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър Грийн на 20 април обвини колегата...

СКАНДАЛ

Президентът на САЩ Джо Байдън засили антикитайската си реторика по време на предизборната кампания в стремежа си да отнеме водещите заглавия в медиите от...

СЛУШАЙТЕ РАДИО