Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times
Намаляването на работната седмица ще донесе на фирмите и компаниите само полза

ПАРИ

Време е да се премине към 4-дневна работна седмица





Време е светът да премине към 4-дневна работна седмица. Намаляването на работната седмица ще донесе на фирмите и компаниите само полза. Ползите ще са и за служителите. Това бе категоричното мнение на световни експерти по време на Световния икономически форум в Давос.

Досегашните експерименти доказват, че при намалена работна седмица хората се мобилизират по-добре, концентрират се в работата и изпълняват прилежно служебните си задължения. Креативността им се увеличава двойно, стават и по-лоялни към работодателя или организацията, където работят. Това заяви известният психолог от водещата Уортънска школа за бизнес към Пенсилванския университет в САЩ Адам Грант.

Германският икономист и историк Рутгер Брегман напълно потвърди това становище. Той цитира известни икономисти, социолози и философи, които от десетилетия доказват, че пътя към усъвършенстване на бизнеса и свободното време на хората е съкращаването на работния ден и седмица. Според тях ситуацията диктува подобна промяна още от края на 70-те години на ХХ век. Страхотен пример в това отношение е Хенри Форд, който още през 20-те и 30-те години съкратил работните часове на своите работници и служители от 60-часова седмица на 40 часа. Производителността се повишила видимо, също и качеството.

Данни на ООН също показват, че колкото по-дълго хората работят, толкова по-ниска е рентабилността, спадат мотивацията и настроението.

Статистиката показва също, че в Южна Корея и Мексико, където служители и работници са с най-много работни часове в седмицата от 36-те най-развити страни в света, резултатите далече не съвпадат с очакванията. Вече много фирми и корпорации са започнали да съкращават часовете за работа за сметка на почивката.

4-дневната работна седмица не е утопия, нито експеримент, а научно обоснован и доказан начин за подобряване на работата живота на хората, смятат участници в срещата в Давос.









Може да харесате

БАНКЕРЪ

Сделката трябва да получи одобрения от БНБ и КЗК, преди да бъде финализирана Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която най-голям акционер е Цветелина Бориславова...

ПАРИ

Новата финансова министърка бързо затъна в блатото на политическите войни В първия си ден като министър на финансите Людмила Петкова направи квантов скок –...

ИМОТИ

Краят на архаичните милиони на брой клетвени декларации ще спести много пари, изчисли Камарата на нотариусите Декларациите за липса на непогасени публични задължения, които...

ФОКУС

“Тогава доларът ще бъде по 45 рубли”: Индия предложи на Русия радикално решение В Индия една кола в руски пари струва 350 хиляди рубли....

СЛУШАЙТЕ РАДИО