Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АКТУАЛНО

НОВ СКАНДАЛ: ДАНАИЛ КИРИЛОВ Е БИЛ СЪДРУЖНИК В АДВОКАТСКАТА КАНТОРА, ОБСЛУЖВАЩА “АРТЕКС”





Това, че плетката „властимащи, бизнес и присъдружни защитници на правата им“ е гъста, получава поредното безспорно доказателство.

Кантората “Пенков, Марков и партньори” публикува на 23 март, на ФБ-страницата на “Артекс Инженеринг” становище, в което прави опит за изясняване на обстоятелствата около луксозната покупка на Цветан Цветанов в кооперация “Летера”. В същото становище, адвокатите на “Артекс” заплашиха със съд всички, “които уронват безупречната търговска репутация на дружеството”. Така потенциални клиенти на съда стават журналистите, осветили скандала, както и всички останали, които продължават да осветяват факти и документи, търсейки истината.

Данаил Кирилов е бил не само адвокат в кантората, но и съдружник. Това показва българският правен портал Lex.bg в частта „Правни услуги“ на 23.01.2009 г., по казус, свързан със становище на Висшия адвокатски съвет относно молба на няколко адвокатски кантори – за разликата в правата на адвокатските дружества спрямо тези на търговските дружества, предлагащи правни услуги.

Във въпросният документ пише:

1.9. Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори”, гр. София, е вписано в Регистъра на адвокатските дружества към СГС с решение № 1/23.11.2007 г. със седалище и адрес на дружеството: гр. София, район „Изгрев”, ж.к. “Изток, бл. 22, вх. А …
Съдружници в адвокатското дружеството са: Владимир Пенков Пенков, Иван Любомиров Марков, Димитър Славчев Славчев, Лъчезар Константинов Райчев, Светлин Адриянов Димитров, Милена Иванова Измирлиева,Роман Стефанов Стоянов, Данаил Димитров Кирилов, Пламен Илиев Аспарухов, Емил Иванов Пеев и Светослав Жоров Димитров.
Адвокатското дружеството се управлява и представлява от Владимир Пенков Пенков.

Както 5GMedia вече съобщи, Данаил Кирилов не е прекъсвал връзките си в работен план с дружеството. Той е бил лектор по “съдебната реформа” на събитие, домакинствано от адвокатската кантора “Пенков, Марков и партньори”, която на 31 май 2015 г. посреща 38 адвокати от 19 страни на регионална среща на Lex Mundi.

Данаил Кирилов е с много „интересна“ политическа биография. Както пише в. Банкеръ през август 2017 г. той и още неколцина са „шайката на политическите хамелеони“.

Политическата му биография започва в БСП, Кирилов става член на червената партия през 1997 г. , както сам казва: „ във времената, когато всички бяха станали сини”.

През 1998 г, 28-годишният тогава юрист поема защитата на бившия премиер Жан Виденов по делото, заведено от банкера Атанас Тилев. Връзката между Виденов и младия адвокат е станала през депутата от БСП от Великото народно събрание Пламен Вълканов, с когото Кирилов работел, а и двамата били от Димитровград.

Три години по-късно, през 2001 г., Данаил Кирилов влиза в изпълнителната власт, като оглавява кабинета на министъра на регионалното развитие в правителството на Симеон Сакскобургготски Костадин Паскалев.

Година по-късно Данаил Кирилов влиза в управлението на фирмата “Д Прайм”, учредена от строителния предприемач от Силистра Светлозар Бъчваров (от решение на Върховния административен съд от 2007 г. става ясно, че срещу него е имало разследване за данъчни престъпления) и сина на зам.-министъра на регионалното развитие от ДПС Хасан Хасан – Дениз. Това показва справка на в. Капитал от юли 2017 г.

Същата година Данаил Кирилов, който е част от БСП – Лозенец, се връща в политиката, като е избран за общински съветник в София от БСП. Според източник на “Капитал” от тогавашното ръководство на софийската организация, той е бил поставен на избираемо място по волята на Румен Овчаров.

От БСП, обаче, постепенно започват да го изолират заради липсата на полезност и дори започват съмненията „как е бил началник на кабинета на Паскалев”.

През 2007 г. Стефан Софиянски е избран за депутат, а след частичните местни избори кмет на столицата става Бойко Борисов. Той няма общински съветници, но постепенно успява да привлече. Данаил Кирилов е един от тях. Заедно с него червената група в общинския съвет напуска и Божидар Димитров.

“Перфектен изпълнител, но да прави политика не го бива. Това му е доста над нивото. Иначе е много амбициозен, работоспособен (работеха по 20 часа понякога на ден), макар че е муден и бавен в комуникациите. Главата му сече. Не е некадърен, но е в пълна услуга на ГЕРБ. При мен не бих го търпял такъв. Като общински съветник от БСП в София имаше проблеми с Румен Овчаров. Навремето не искаше да става слуга на Овчаров, а стана на Цветан Цветанов”, коментира червен политик, цитиран от Капитал.

Това е и времето, в което Данаил Кирилов става съдружник в адвокатската кантора „Пенков, Марков и партньори“. Преместването му от БСП в ГЕРБ съвпада със старта на кариерата му в кантората.

За трансфера си в ГЕРБ Данаил Кирилов казва пред в. “Стандарт”, че “не може да се примири и съгласи с нереалните обещания”.

“Заявявам подкрепа за ГЕРБ, тъй като в лицето на Бойко Борисов видях борбен политик и предприетите от него действия за разобличаване на икономическите интереси са сериозна стъпка срещу установения модел“ припомня в.Банкеръ.

През 2007 г. Кирилов отново е общински съветник, но този път от ГЕРБ. Оглавява стопанската комисия в Столичния общински съвет и временната комисия по преструктурирането на общинските дружества. Не успява да доизкара мандата си, защото през 2009 г., когато ГЕРБ печелят централната власт, той е назначен за областен управител на София.

През 2011 г. името на Кирилов е замесено в корупционен скандал. След като кандидатурата на Росен Плевнелиев за президент е издигната от ГЕРБ, вътрешният министър и шеф на предизборния щаб Цветан Цветанов съобщава, че през 2007 г. трима съветници от предходния състав на общинския съвет, известни като “брокерите”, поискали от Плевнелиев 500 хил. евро подкуп, за да му “се решат проблемите” със сделката с “Бизнес парк София”. Става дума за замяна на общински имоти, върху, които е трябвало да бъде построен бизнес паркът.

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев тогава дава пресконференция, на която посочва, че става дума за Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов. Впоследствие тримата завеждат дело срещу Кадиев, което спечелват.

Същата година гражданското сдружение “Ана Политковская” подава сигнал до прокуратурата във връзка с твърденията за искания подкуп. Софийска градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство по сигнала. Проверката е наблюдавана от Румяна Арнаудова, която днес е говорител на Сотир Цацаров и ръководител на специализираното звено “Антикорупция”.

В днешни дни Данаил Кирилов е известен като активен законотворец. Повече като верен и изпълнителен кадър на ГЕРБ. Ето какво казва самият той, преди две години, за работата си в парламента:

“Тези предложения съм поел грижата и отговорността да бъда техен предложител”.

Репликата е повод спорните промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), които се дебатират в зала в средата на юли 2017 г. Според, в. Капитал, това е и най-краткото обяснение на ролята, която Кирилов играе в парламента:„ името на 47-годишния юрист от Димитровград стои под едни от най-противоречивите законопроекти, внасяни в този парламент. Общото между всичките, меко казано, спорни предложения е, че са с прикрит произход. По интересите, които защитават, може да се съди, че текстовете идват или от прокуратурата (Наказателнопроцесуалния кодекс), или от ръководството на Върховния административен съд (Административнопроцесуалния кодекс), или от мнозинството във Висшия съдебен съвет (Закона за съдебната власт), или от Министерския съвет (Закона за опазване на околната среда). Данаил Кирилов просто е “поел грижата”, изпълнява ангажимента си и нищо не може да го спре. Днес той е юридическото острие на ГЕРБ, което замести Искра Фидосова в нелеката задача да облича противоречивите идеи в законодателни инициативи.“

От 10 май 2017 г Данаил Кирилов е председател на парламентарната правна комисия. През декември същата година, непосредствено преди новогодишните празници, Народното събрание приема поправка по Закона за устройство на територията (ЗУТ), облагодетелстваща “Артекс”. Вносител на поправката е депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, а Цветан Цветанов я е подкрепил при гласуването в зала. Поправката още тогава става известна като поправката “Артекс”.

В същото време “Артекс Инженеринг” е с намерението да построи небостъргач в столичния квартал Лозенец, известен като “Златният век”. Разрешителните за строеж, обаче, издадени през 2007 г. и одобрени по времето, когато Бойко Борисов е кмет на София, са изтекли, въпреки направените в годините презаверки от тогавашния главен архитект Петър Диков.

С поправката по ЗУТ се удължава срокът “на строителната линия от 5 на 10 години”. Така “Артекс Инженеринг”, чиито права за строеж са до ноември 2017, получава “въздух” да довърши 34-етажната сграда.

В този ред на личностни и професионални изяви, може да се предполага, че връзката на Данаил Кирилов с маститата адвокатска кантора “Пенков, Марков и партньори“, която вече заплаши със съд ровещите се в правомерността на сделките и строителството на „Артекс Инженеринг“, има и втори план.









Може да харесате

ФОКУС

Запорожката АЕЦ се бомбардира от извънпланетяни от небето Запорожка АЕЦ: „ядреният турист“ Рафаел Гроси остава верен на себе си Руската страна призовава ръководството на...

ФОКУС

На Запад измислиха как да съкратят населението Възможно ли е да убиваш собствените си граждани, които не са виновни за нищо друго, освен че...

АНАЛИЗИ

Решението за тройно вдигане на заплатите в СОС бе взето с лицемерни доводи и с почти пълно единодушие Трябва ли на някого да се...

ФОКУС

В Украйна беше уволнена една от най-противните и русофобски фигури на киевския режим – секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) Алексей...

СЛУШАЙТЕ РАДИО