Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

КОМЕНТАР

Защо не арестуваха Цветанов както кмета на Червен бряг? Премиерът е в тежко положение





Защо не арестуваха Цветанов както кмета на Червен бряг? Премиерът е в тежко положение

Тези преференции при купуването на апартаменти на български език се наричат корупция, коментира бившият министър

Материалният интерес за 228 000 лева обществена поръчка при кмета на Червен бряг, който бе арестуван от тежковъоръжени, се различава от онова, което представлява за Цветан Цветанов за 1,6 млн. лева. Защо не влязоха тогава тежковъоръжените да арестуват и него? Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият министър на регионалното развитие и благоустройство Костадин Паскалев.

Има двоен държавен стандарт в държавата по отношение на това, което се случва, добави той.

Президентът свиква Консултативния съвет по национална сигурност заради Апартаментгейт

Според него оставката на правителството е единственият почтен вариант след Апартаментгейт.

„Бойко Борисов е поставен в изключително тежка ситуация и практически ще му се наложи да понесе отговорност за собствените му действия. Нали си давате сметка, че поведението на Цветан Цветанов е нагло? Не може един човек, който е на такова високо място в държавата, да реализира своя материален интерес по такъв недопустим безпардонен начин и след това да ни представя новите европейски слогани на ГЕРБ „Европа ни чува“. Да, прочухме се в Европа“, коментира Паскалев.

Големият проблем е тежката корупция, която се материализира в апартаменти в настоящия момент, добави той.

„Апартаментгейт ясно показва, че има сериозен проблем в държавата и той е свързан с няколко основни неща. Да пестиш данъци, при условие, че реализираш конкретна сделка, е закононарушение, както и когато укриваш доходи или предприемаш действия, с които реализираш собствения си интерес“, подчерта бившият министър.

„Корупцията е използване на служебно положение за лично облагодетелстване. Ние имаме следните факти: представители на законодателната власт ясно декларираха своите имоти, придобити по един изключително интересен за всеки българин начин. Има представители на законодателната, на изпълнителната власт, както и на правоохранителните органи, които очевидно са се облагодетелствали“, заяви Паскалев.

„Това са хора с високо обществено положение, те са получили преференции. На български език това обаче се нарича корупция“, добави той.

„Свидетели сме на поредица от действия, които се реализираха в държавата ни. Те започнаха с продажбата на Булгартабак. Дружеството бе ликвидирано. Бяха изнесени производства в Дубай и в Ирак. Никой не проверява за какво става дума. Същевременно около 3500 души останаха без работа“, припомни социалистът.

„Имаме приватизация на ЧЕЗ. Да сте чули през последните дни да се случва нещо там? Никой не коментира какви проверки са направени, какво се е реализирало и какви мерки се вземат, за да не се случва повече“, добави той.

„Концесионирането на черноморското крайбрежие е разделено на три групи по интереси – северно, около Слънчев бряг, и южно. Не го ли виждат това българските граждани?“, попита той.

След като водещият Антон Хекимян пита дали е законно строителството на небостъргача в Лозенец „Златен век“, Паскалев призна, че не познава конкретния обект.

„Когато обаче има такъв обект, главният архитект и съответната комисия към Общинския съвет абсолютно коректно са запознати с тази история, съгласувано е строителството с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което означава, че е имало строителни книжа. Кой е бил главен архитект тогава, кой е бил кмет, когато е издадено строителното разрешение? Не е ли сегашният премиер?“, попита Паскалев.

„Най-смешното е, че премиерът казва „Спирам строителството“, а той няма правомощия за това. Каква държава сме? Това е някаква форма на управление чрез декрети, което е недемократично. Ние губим демократичния характер на държавата си с това поведение на управляващите“, коментира той.

„Очевидно е, че имаме едни интереси, които обвързват политически субекти, администрация и бизнес. Тази връзка си има име – олигархия“, добави бившият министър.









Може да харесате

ФОКУС

„Призоваваме българските власти да не изказват съболезнования на Путин и официалните руски власти заради терористичния акт в Москва.“ Така започва декларацията на Атлантическия съвет...

КОМЕНТАР

Цялата соросоидна сган – вън! Две скандални неща се открояват в изказването на Бойко Борисов днес сутринта. С условието, че Борисов е изключително опитен...

КОМЕНТАР

Таджиките, наети от същинските извършители на злодеянието в Москва, са същите жертви, каквито са всички потърпевши. Жертви, защото основната причина да се превърнат в...

КОНСПИРАЦИЯ

Разпитът на терористите – следите водят към Украйна, САЩ са знаели всичко Появиха се откъси от първите разпити точно в района на Брянск на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО