Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

КОМЕНТАР

„Пунта мара“. Читателите коментират акцията на Цацаров за офшорките





„Пунта мара“. Читателите коментират акцията на Цацаров за офшорките

„Театър преди избори“. Това е един от най-умерените коментари под новината за главния прокурор Сотир Цацаров, който в сряда поиска от ДАНС цялата налична информация за „банкови сметки и участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности“, включително и чрез подставени лица.

„Бутафория, цинизъм, да не кажа порнография! Смятат ни за тревопасни!“, пише нашата читателка Дима Вълева. Публикувахме новината в страницата на Свободна Европа във Фейсбук и само за първия час коментарите надминаха сто.

ПУНТА МАРА. Нищо повече. Лъжи и прах в очите“, пише Станка Мазалова.

Даниел Микулаш споделя подобна оценка: „Пълен фалш, поредната доза хвърляне на прах в очите на хората“. Някои са и по-остри, като Михаела Русева, която казва: „Тоя наистина вярва , че сме 80% дебили“.

,,От няколко седмици представители на опозицията коментират пред медиите, че след информацията за имотите идва и информация за офшорни сметки. В неделя президентът Румен Радев призова от Асеновград институциите „да се заровят и в задграничните офшорни сметки“.

В понеделник държавният глава се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, но нито един от двамата не съобщи да са говорили за офшорни сметки. В сряда главният прокурор обяви, че иска цялата налична информация от ДАНС.

Коментарите на читателите са масово скептични. „Аз поне нищо не очаквам от този човек, който по правилата на етиката трябва да върне всичките заплати които е взел от Държавата т.е. от нас“, казва Любен Крокев. Владимир Василев прогнозира, че „реалните резултати от “Проверката” на Прокуратурата воглаве с Цацаров ще са същите като от “Проверките” на КПКОМПИ воглаве с Пацо Терасата“, като вероятно има предвид председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който не е декларирал терасата си от почти 200 кв. метра.

„Ако наистина иска да свърши работа, ще вдига шум след разкрития, а не преди вяли напъни“, пише Борислав Иванов. Друг читател, Любен Петков, смята, че „ДАНС няма капацитета и оперативните възможности да направи тази проверка“. Затова някои възлагат надежди на подкрепа от чужбина: „Дано външни източници публикуват информация за банковите сметки и имотите в чужбина на власт имащите“, пожелава Станка Дончева.

Някои имат и мрачни прогнози за исканата от Цацаров информация. „Ако се използва за нещо, то ще е за шантаж и извиване на ръце. Информация до населението ще се допуска избирателно с цел политически дивидент. В нашите географски ширини всяко добро начинание е предварително омаскарено“, смята Цветомир Милчев. „Ще се вадят тежки компромати срещу политическите противници“, очаква Живко Желев, а Люба Михайлова прогнозира как ще завърши всичко: „Няма данни за извършени престъпления”- стандартната фраза на този прокурорски мандат“.

Грета Минева задава въпроса „Къде е дискът с информацията, унищожен е нали?“ и така припомня случай от 2010 г., когато Германия предостави на България диск с информация за банкови сметки на българи в Швейцария. Тогава нищо не последва.

„Очакваме първо да се посмеем, после да се ядосаме, след това да се натъжим и накрая да си продължим“, написа Грета Бонева. „Всичко е покрито вече! Да беше се сетил по-рано, а не в края на мандата“, отбелязват други читатели.

„Целият мандат си проспа, сега се сети и “активира” – Елисавета Иванова. Татяна Синджирлиева: „Добър ден, Минке, кога да чакаме резултатите?“









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО