Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

КУЛТУРА

НОВ СКАНДАЛ С УЧЕБНИЦИТЕ





ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ХАЙДУТСВО В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛО.
КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА НЕ СЪЩЕСТВУВА
БАТАШКО КЛАНЕ НЕ Е ИМАЛО
ЕНИЧЕРСТВО НЕ Е ИМАЛО
АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ НЕ ИМАЛО
На въпроса: Какво е имало в България между ХIV-ХVІIІ в Министерството на Образованието отговаря:
“Имало е съжителство между традициите на християни и мюсюлмани” в глава озаглавена (забележете колко нежно е пипнато) “Османската империя и българите”. Вече дори не е владичество, дори не е присъствие.

Не може да се каже, че в България е имало османско робство или османско владичество. Поне не според проекта за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката и коментирана днес на пресконференция в МОН. В проекта не се говори за робство или владичество, а за “съжителство между традициите на християни и мюсюлмани”, “взаимни влияния между културите на християнството и исляма” и “османската власт”

Този период от историята ни е в четвъртата, последна тема по история в проекта за VI клас, която е озаглавена “Османската империя и българите ( ХV-ХVІІ в.)”. В нея се включват подтемите “Държавност”, “Общество и всекидневен живот”, “Култура и културно наследство” и “Религия”.

Едно-единствено изречение загатва, че въпросното съжителство не е било съвсем доброволно. То гласи, че темата “представя съпротивителните действия на българите срещу османската власт”.

На журналистически въпрос на пресконференцията в МОН защо програмата е разписана по толкова предпазлив начин Евгения Костадинова, директор на дирекция “Образователни програми и образователна интеграция” в МОН, отговори, че “не е работа на министерството да коментира научната достоверност на дадено събитие”. Това дали България е била под робство или владичество било работа единствено на учените.

Програмата е нормативен документ и не въвежда определения, каза експертът по история Радостина Николова. Тя допълни, че в програмата пише “съжителство”, защото в периода XV – XVII век българи и турци са живели заедно.









Може да харесате

КОМЕНТАР

Мисирките на Нова с мощен сигнал за непрофесионализъм и дилетантство Какво да ги критикуваш тия хора, такива като тях можеш само да ги риташ...

БЪЛГАРИЯ

Колона от автомобили се изви в неделя сутринта по пътя към връх Свети Никола. Хиляди желаещи да се преклонят пред делото на освободителите на...

БЪЛГАРИЯ

„Народ, който изкачва по горски пътеки хълма, символ на своята духовна свобода, не може да бъде унищожен! Обичам ви, българи! Да живее България!“ Това...

БЪЛГАРИЯ

,,Не даваме Трети март!” ,,В България ли се намирам, или в Русия?“ Това попита щастлив пловдивчанин, дошъл да отбележи Трети март пред паметника на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО