Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

КУЛТУРА

“Ту куче, ту писател, ту пита кашкавал! Що е то?”





“ПОЗНАВАХ ХАЙТОВ И РАДИЧКОВ. ТЕ ОБСЛУЖВАХА ВЛАСТТА! ПРАВЕХА С.ИРКИ НА ТОДОР ЖИВКОВ!Това са думи на писателя Калин Терзийски пред токшоуто на Нова ТВ “Комбина” казани в явно нетрезво състояние. За тези думи той бе осъден от наследниците на Хайтов, на първа инстанция, да плати общо 35 000 обезщетения и разходи по делото!
Едвали някой не знае кои са Хайтов и Радичков, но кой е всъщност Терзийски, та прави такива нецензурни квалификации за именитетиси колеги?
“Ту куче, ту писател, ту пита кашкавал! Що е то?” Отговора на тази необичайна гатанка виждаме в статус на Калин Терзийски от ранните зори на днешния вторник. В него той обяснява в продължаващата си линия от последните седмици, че е отритнат и неразбран от издатели, читатели и (подразбира се) невежите българи като цяло. Какво всъщност се отключи у Кайо напоследък, та начена цикъла „Истории за Калин Терзийски“, даде тъжно интервю (в същината, не на повърхността – и за интервюирания, и за интервюиращия) пред Драгомир Симеонов, пи вино в национален ефир, нападна издателите си, „изобличи“ едно списание, заяви, че живее с Елен, Елен Колева (а дъщеря му добави: „Ще повърна“), и още няколко, по-дребни неща? Тази история тръгна с новини от фентъзи жанра в жълтата преса, че Терзийски надигал бутилка от 8 сутринта (казахме си: това са клюки, той не пие от години); после поява в телевизионно студио и демонстративно напускане (но пък Терзийски винаги е защитавал богохулните за българщината тези за мита „Левски“ и т.н. – и пиян, и трезвен)… Последваха остри негови статуси във Фейсбук срещу некоректни списания, които не му плащат, режат му изявите и т.н. (но пък той кога си е държал езика зад зъбите, когато съзре несправедливост – стига тук да има такава).
После дойде интервюто “Кайо по пътя за рая”. Пред „Егоист“ от първо лице Калин Терзийски обяви: „След шест години пак започнах да пия“. И обясни как алкохолът е неговата слабост, как пие от страх, как не може вече да пише, как иска да отиде в Рая. Интервюто завършва с думи на Симеонов, че „котвата Калин Терзийски вече е скъсана“ и пожелание за попътен вятър – „стари алкохолни моряко“. Събитията след това ескалираха, а котвата май наистина се скъса – но не тази на име Кайо, а на морала в медиите. Калин Терзийски никога не е бил така търсен заради книгите си, колкото заради пиянството си – канеха го национални телевизии в най-гледаното си време. Сутрешни блокове го показаха как рисува на градус сутрин в център за грижа за деца със специални нужни, канеха специалисти в студиата, за да му поставят диагноза. Отидоха в дома на Елен Колева, приютила го при себе си. Ежедневници отделяха цели страници за състоянието му. Поантата „пия от страх“ се промени: „Пия, защото искам да пия, а вие не можете да ми кажете какво да правя“.
Всеки първокурсник по психология ще нарече тенденциозните и все по-радикални действия на Калин Терзийски класически зов за помощ. Той си и признава понякога във Фейсбук, че е така. Не иска да го ядат, иска да му помагат, казва: „Аз на толкова хора съм помогнал без да искам нещо в замяна, а те къде са сега“, призовава верните си читатели към терор срещу издателите му, които (явно/според него) не го обгрижват така, както заслужава. Терзийски твърди, че алкохолът е негов избор. Помощ (за него) не иска, но за останалите неща – може, дори е наложително. Стига да продължава да прави това, което най-добре умее – да пише, – какво значение има публичният му образ?
Сега, след като журналистите вече не злоупотребяват с Кайо, а той е освободен да прави точно каквото пожелае и да лети по пътя на саморазрушението с предпочитана скорост – остават само неговите читатели. От тях и от близките му зависи бъдещето на този изключително “талантлив” писател, застинал на ръба между литературата и обществените провокации (тип колаборациите им с Карбовски), чиято мода отмина преди има-няма 20 години.
Е, СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ РОДОЛЮБЦИ? ИМА ЛИ МЯСТО ТАКЪВ “ТАЛАНТ” МЕЖДУ ПЛЕАДАТА БЪЛГАРСКИ ТВОРЦИ? С КАКВО ПРАВО ТОЙ ЩЕ КРИТИКУВА ХАЙТОВ И РАДИЧКОВ И КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТЪПВА С ТАКИВА? ОЧАКВАМ МНЕНИЯТА ВИ?









Може да харесате

КОМЕНТАР

Мисирките на Нова с мощен сигнал за непрофесионализъм и дилетантство Какво да ги критикуваш тия хора, такива като тях можеш само да ги риташ...

БЪЛГАРИЯ

Колона от автомобили се изви в неделя сутринта по пътя към връх Свети Никола. Хиляди желаещи да се преклонят пред делото на освободителите на...

БЪЛГАРИЯ

„Народ, който изкачва по горски пътеки хълма, символ на своята духовна свобода, не може да бъде унищожен! Обичам ви, българи! Да живее България!“ Това...

БЪЛГАРИЯ

,,Не даваме Трети март!” ,,В България ли се намирам, или в Русия?“ Това попита щастлив пловдивчанин, дошъл да отбележи Трети март пред паметника на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО