Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

КУЛТУРА

ШИЗОИДНИ И ШИЗОТИПНИ РАЗСТРОЙСТВА





ШИЗОИДНИ И ШИЗОТИПНИ РАЗСТРОЙСТВА

(Този текст е от том II-2 на моята тритомна “Приложна психотерапия”)

От обществена гледна точка, по-значими у нас са така наречените шизоидни и шизотипни разстройства на личността, чийто сегашен доста по-голям социален обхват и нарастване би трябвало твърде много да тревожат цялата система на здравеопазването, правителството, ця- лото общество, независимо от това, че за разлика от шизофрениците, хората с тези психични разстройства, особено при по-леките шизоидни проблеми, могат да бъдат социално активни и даже да имат относително успешна житейска и професионална реализация, даже и във властта.

При шизоидните разстройства у болните се разкриват патерни (модели, еталони) на поведение, чиито основни характеристики са затвореността в себе си и своеобразната самоизключеност (изолация) от обществото.

Те често са придружени от интроверсия, от ексцентричност и причудливост на постъпките, от самота.

Можем да очакваме психотични епизоди.

Тези хора са неспособни да изпитат удоволствие (това се нарича анхедония), безразлични са към похвали и критика, не изпитват нито обич, нито омраза, нито гняв. Склонни са към фантазиране и преувеличаване или игнориране на нещата.

Счита се, че шизоидните разстройства поразяват около 7,5 процента от населението.

Мисля, че у нас по същата логика, както при разпространеността на шизоф- ренията, с 1,0-1,3 процента, числото е доста по-голямо и е около 8-8,5 процента.

Значи у нас около 600 000 души са шизоиди.

Изключително голям е относителният им брой при безработните и при по-възрастните мъже и жени, особено при пенсионерите, които са силно недоволни от собствения си социален статус и от живота си.

При шизотипните разстройства става дума за доста по-сериозни (и по-близки до класическата шизофрения) симптоми.

Шизотипите имат съвсем необичайно поведение, необичаен външен вид, аномалии в мисленето и преживяванията, странни идеи, странни отношения, причудлива реч, фантастични убеждения, аутистична самовглъбеност.

Пациентите с шизотипно разстройство имат проблеми с общуването, проявяват подозрителност и недоверчивост, егоцентризъм (основна особеност), склонност към самоизолиране, дефицит на внимание, тревожност и безпомощност.

За кратки (!) периоди имат алогично мислене, патологични илюзии, деперсонализационни и дереализацион- ни изживявания, налудни помисли.

С основание определят тези болни като страдащи от гранична шизофрения.

Не е известен относителният брой на хората със шизотипно разстройство, но може да се счита, че е някъде в рамките на 2-2,5 процента.

С други думи става въпрос у нас за още около 170 000 души.

Можем да обобщим, че от въпросните 20 процента българи с психични проблеми, официално признати от здравната ни система, повече от половината имат диагноза, в чиито корен стои понятието „шизо”.

Типичният шизофреник е човек, загубил връзката си с цяла гама феномени, обуславящи комуникациите му и интегрирането му в социума.

В това си качество шизофреникът изглежда съвсем чужд, дистанциран, плашещ с необичайността си, шокиращ околните.

Пълната му убеденост в нереални и неестествени неща (например, че е марсианец, херцог, че го преследват от Държавна сигурност или от КГБ, че може да лети, че постоянно го облъчват със смъртоносни лъчи, че е най-важният човек на Балканите, даже е самият Наполеон Бонапарт и т.н.) е необорима с никакви аргументи.

Счита се, че върху една погрешна и причудлива теза, появила се по някакъв начин в съзнанието на шизофреника, той може системно да изгради цели логически постройки, които сами по себе си изглеждат правилно построени, но погрешната логическа основа („Аз съм Месията!”) ги прави съвсем не- състоятелни, странни и неприемливи.

Като следствие на всичко това, шизофреникът не може да се държи, и не се държи, нормално в социална среда и има поведение, рязко отличаващо го от останалите хора в неговата социална група.

Причините за появата на страданието са неизвестни. Но влияят генетични антецеденти, стресогенни фактори, биохимични аномалии, дефектни структури на мозъка, вирусна инфекция и др.









Може да харесате

КОМЕНТАР

Мисирките на Нова с мощен сигнал за непрофесионализъм и дилетантство Какво да ги критикуваш тия хора, такива като тях можеш само да ги риташ...

БЪЛГАРИЯ

Колона от автомобили се изви в неделя сутринта по пътя към връх Свети Никола. Хиляди желаещи да се преклонят пред делото на освободителите на...

БЪЛГАРИЯ

„Народ, който изкачва по горски пътеки хълма, символ на своята духовна свобода, не може да бъде унищожен! Обичам ви, българи! Да живее България!“ Това...

БЪЛГАРИЯ

,,Не даваме Трети март!” ,,В България ли се намирам, или в Русия?“ Това попита щастлив пловдивчанин, дошъл да отбележи Трети март пред паметника на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО