Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СКАНДАЛ

Елена Йончева: Правителството знаело за опасния участък край Своге от лятото на 2017 г.





Елена Йончева: Правителството знаело за опасния участък край Своге от лятото на 2017 г.

Елена Йончева съобщи пред бТВ, че преди два дни е получила доста обезпокоителен документ, свързан с опасния участък край Своге, където загинаха 20 души. От документа ставало ясно, че община Своге не само е предупреждавала АПИ за нередности, но има и констативен протокол на експерти от 20 юни 2017 г., който предупреждава за „износено лошо сцепление на асфалта“ и за „опасен десен завой с голям вираж в посока София“. Във въпросната докладна записка до АПИ се съдържа задължително предписание за подмяна на асфалтовото покритие в тази отсечка, а посоченият срок на изпълнение е: незабавно! До фаталната катастрофа на 27 август 2018 г. обаче не е предприето нищо за обезопасяване на пътя. „Моята съвест е чиста. Отказвам да повярвам, че главна прокуратура може да бъде използвана като бухалка на мутри“, каза Елена Йончева в предаването „Тази сутрин“ на бТВ по повод искането на главния прокурор да й бъде свален депутатския имунитет заради разследване по сигнал за пране на пари.

„Моята съвест е чиста. Отказвам да повярвам че главна прокуратура може да бъде използвана като бухалка на мутри“, каза Елена Йончева в предаването „Тази сутрин“ на бТВ по повод искането на главния прокурор да й бъде свален депутатския имунитет заради разследване по сигнал за пране на пари.

В сигнала, подаден от Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров – все хора от ГЕРБ, няма нито един факт, който да доказва твърденията им,категорична бе Йончева, след като се е запознала с материалите.

По данни на прокуратурата Йончева е имала договор с фирма „Офроуд”, в която са внасяни пари с престъпен произход. Единствено тя е била упълномощена да оперира с наличните средства в банкова сметка в КТБ.

Самата Йончева уточни, договорът с тази фирма, към който прокуратурата е насочила своето внимание, е за телевизионна техника. Става дума за камери, сателитни телефони, техника за директни включвания, монтажна апаратура. Тази техника е налична, както и цялата документация за нейното закупуване. С тази техника са заснети документални филми за “ТВ 7” – в Сирия, Турция и Украйна. Тези филми са направени и излъчени, така че не разбирам какво има предвид прокуратурата, като казва, че „не е ясно за какво са използвани средствата“, коментира депутатката.

Йончева обясни, че въпросната фирма й била препоръчана от тогавашния й работодател – ТВ7. Управител на фирмата е Зорница Блъскова. На въпрос дали е знаела произхода на средствата на тази фирма, Йончева отговори: „Вие като получавате заплата от телевизията, правите ли проверка за произхода на парите. И ако той е съмнителен, значи ли че вие участвате в престъпна схема?“.

„Моята съвест е чиста. Отказвам да повярвам че главна прокуратура може да бъде използвана като бухалка на мутри“, заяви Елена Йончева. По думите й обвиненията са напълно несъстоятелни.

И посочи, че ако действително е била подслушвана, както ставало ясно от думите на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, то това е незаконно.

Във връзка с разследването на корупцията в строителството на пътища, за което съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова в „панорама“ снощи, Йончева поясни, че преди два дни е получила доста обезпокоителен документ, свързан с опасния участък край Своге, където загинаха 20 души. От документа ставало ясно, че община Своге не само е предупреждавала АПИ за нередности, но има и констативен протокол още от 20 юли 2017 г. В този протокол са изброени проблемите на въпросния участък в 7 точки. В документа се предупреждава за „износено лошо сцепление на асфалта“ и за „опасен десен завой с голям вираж в посока София“.

Във въпросната докладна записка до АПИ се съдържа задължително предписание за подмяна на асфалтовото покритие в тази отсечка. Посоченият срок на изпълнение е: незабавно!

От думите на Йончева стана ясно, че властта е била наясно с рисковете за движението по този участък още от лятото на 2017 г. „Междувременно се случи катастрофата. От министър Нанков разбрахме, че именно повърхностният слой на асфалта е бил некачествен“, припомни тя.

Йончева изрази надежда, че прокуратурата вече разполага с този уличаващ властта документ, тъй като води разследване за катастрофата. Според нея са налице достатъчно доказателства за корупция, особено след признанието на Нанков за съдържание на варовик в горния слой на асфалтовата отсечка край Своге, който прави пътя хлъзгав. Строителните фирми използвали опасния материал, тъй като бил много по-евтин, обясни Йончева.

След тези разкрития депутатите от “БСП за България” Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски внесоха искане в АПИ за независима техническа експертиза на магистралите “Тракия”, “Хемус”, “Струма” и “Марица”, пътя Русе-Видин и Околовръстния път на София. Явно притеснени от резултатите, от Камарата на строителите се опитали да разубедят Корнелия Нинова. След получения отказ, от камарата поискаха оставките на четиримата депутати и заплашиха да не ги допуснат до парламента.

„Именно липсата на такава експертиза удря по реномето на строителите. Нашето искане до АПИ не е насочено срещу строителните фирми. Напротив, ние се опитваме да ги защитим“, коментира Йончева. И припомни, че отсечката в Своге също е била проверявана, което означава, че лабораториите не са си свършили работата.

Йончева припомни, че такава независима проверка вече е правена през 2011 г. Тогава депутатът Димчо Михалевски взе проба от от лот 2 на магистрала „Тракия“ и я даде за изследване в независима лаборатория, която показва, че вместо инертни материали, в основата на магистралата е положен въглищен прах. „Информацията стигна до ЕК и в момента този участък се води „експериментален“, поясни Йончева.









Може да харесате

СКАНДАЛ

Президентът на САЩ Джо Байдън отново си позволи да се изкаже обидно по адрес на руския лидер Владимир Путин, като го нарече „касапин“. На...

ПОЛИТИКА

Радев пред трудна дилема. Остана почти без избор и предупреди: Ще направя всичко възможно да не се стигне до конституционна криза! Българският президент Румен...

СВЯТ

САЩ, Великобритания и Украйна стоят зад терористичния ок в “Крокус сити хол”. Това съобщи пред журналисти шефът на руската Федерална служба за безопасност Александър...

СКАНДАЛ

Нещо се случва с наркомана Кирил Петков. Прекалил ли е? Лошо ли му е? В гърлото ли си бърка? Неуместна сцена се разигра днес...

СЛУШАЙТЕ РАДИО