Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СКАНДАЛ

Корупционни сделки на Гешев?





Има ли КОЙ да разследва сигнала за тази фрапантна схема за източване на държавната фирма „Софтранстакси“ ООД, в която фигурира и името на бащата на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Всичко започва на 15.10.2000 г. когато Агенцията за държавни вземания извършва проверка и установява, че българската държава има изискуеми вземания към въпросната „Софтранстакси“ ООД на стойност 111 979,23 щатски долара и 992,66 деномирани лева. Впоследствие се издава Акт, който е връчен на фирмата на 07.11.2000г.

Сумата не е голяма, защото към този момент фирмата „Софтранстакси“ ООД има много имоти – над 46000 кв.м. земя и 6 408 кв. м. сгради в кв. „Хаджи Димитър“, София. Имоти, дадени на държавната фирма от държавата!

Управителите на „Софтранстакси“ ООД, за да не се издължат на държавата, започват действия по заучена схема, като продават много под пазарната цена недвижими имоти, собственост на фирмата.

Само три дни след връчването на акта за задълженията, фирмата, в лицето на управителя ѝ Георги Цолов Георгиев “намира” купувачи за четири от имотите. Единият от купувачите се оказва не кой да е, а полицаят Стоимен Т. Гешев, баща на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който към онзи момент работи като следовател в Столична следствена служба.

Заедно с другия купувач – Александър Р. Иванов, Гешев-баща купува земя с площ 2011 кв.м. и бензиностанция, с квадратура 30 кв.м. за скромната сума от 19 506 лв за земята и 3 294 лв -за сградата.

Така само за 4,96 евро на кв. м. е продадена земя в столичния квартал “Хаджи Димитър“, а бензиностанцията е струвала само 56,14 евро на кв.м. По-изгодна ниска цена купувачите от сагата с апартаментите на властта, в това число министри и депутати, дори не са и сънували.

Когато сумата от продажбата на имота е ниска, фирмата покрива едва малка част от задълженията си към държавата. Вместо за имотите на „Софтранстакси“ ООД да се проведе честен публичен търг и държавата да събере цялата сума по вземанията, те са продадени на безценица. Още тогава тя е трябвало да запорира имотите, но това не е направено, защо ли?

Как продължава схемата? Минават 4 години и през 2004 г. майката и бащата на зам.-главния прокурор Иван Гешев, като съсобственици на имота, го заменят за лек автомобил „Сузуки“, струващ според нотариалния акт – 7800 лв. (или „кон за кокошка“, както се наричат подобни неравностойни сделки). Чрез тази замяна сем. Гешеви прехвърлят собствеността на Цоло Георгиев Георгиев, който вероятно е син на Георги Цолов Георгиев, управителя на „Софтранстакси“ ООД, който всъщност е първоначалният продавач.

Преди държавата да си потърси парите през 2009 г. „Софтранстакси“ ООД е разпродало всички недвижими имоти (вписани са общо 6 сделки за периода 2000-2002 г.). Когато държавата поискала запор, се оказва, че дружеството има само задължения.

Само дълговете, които държавата не е успяла да събере възлизат на около 280 000 лв. (към 2009 г. по оценка на вещо лице). Не са платени и други дългове към работниците, доставчици и банки.

А стойността на онези 46 дка, продадени на безценица, към днешна е над 10 милиона лева. Отделно са сградите, дори при песимистична оценка цената им е над 3 милиона лева.

Бащата на Гешев има още една изгодна покупка през 2002 г.- на парцел във Владая за 2,25 лв на кв.м., отново по данъчна оценка и то… от собственик на фирма от строителния бранш!

Какво и за колко е купил Гешев-баща:

година покупка на цена, лв кв.м. лв/кв.м. евро/кв.м.

2000 г. парцел в Х. Димитър 19506 2011 9,70 4,96

бензиностанция в Х. Димитър 3294 30 109,80 56,14

2002 г. парцел във Владая 1764 784 2,25 1,15

Всички документи, свързани с гореизложеното, са публични и потвърждават описаните факти.

Остава реторично да си зададем въпроса вярна ли е народната поговорка: „Какъвто бащата, такъв и синът“? А сина лично да го попитаме как избира кои източвания на фирми да разследва и за кои широко да си затвори очите.









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Соцлидерката нарече служебния министър-председател “партийна марионетка” Да отстрани Димитър Главчев като служебен премиер и да избере друг на негово място – с такъв призив...

ПОЛИТИКА

Проедна конституционна каша, забъркана от “топ конституционалиста” Христо Иванов: В задълженията на държавния глава влизат само назначаване на служебен кабинет и издаване на указ...

ПОЛИТИКА

Блокаж! Радев не подписа, привиква Главчев в петък (видео) Служебният премиер светкавично изпълнява щенията на партийния си началник „Двама министри се освобождават само седмица...

ПОЛИТИКА

Земеделският министър изхвърча с шут от поста си заради ДПС От години движението контролира земеделието у нас и разпределя евросубсидиите Втора министерска глава хвръкна...

СЛУШАЙТЕ РАДИО