Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СКАНДАЛ

Бойко Методиев Борисов”, гражданин на ЕС плаща данъците на къщата в Барселона!





Бойко Методиев Борисов”, гражданин на ЕС плаща данъците на къщата в Барселона!

Испанският Главен нотариус: Къщата в Барселона е на Борисов, той и плаща данъците…

Къщата в Барселона, в която живее млада жена, считана за любовница на Бойко Борисов, твърдо е негова собственост.

Това става ясно от системата за публичен достъп до информация на Испанския Главен нотариус.

В нея е публикуван отговор от Хорхе Санчес (главният нотариус на страната – нещо като Зам.-министър отговарящ за нотариусите), по запитване на “гражданин от страна-членка на ЕС”. Името на гражданина е заличено, заради изискванията на GDPR, но това най-вероятно е журналистката Елена Йончева, която води разследване по въпроса. Друга възможност е да е Сашо Диков, който също рови в казуса.

Името обаче е без значение, защото съгласно испанския закон, отговорите на всякакви подобни запитвания, се публикуват за всеобщ достъп.

Така Санчес е качил в системата своя отговор, от който става ясно следното:

Съгласно Испанския закон срещу пране на пари, когато се инвестира през офшорки, следва да се разкрие на службите “абсолютният истински и краен инвеститор”. В противен случай, нотариусът отказва сделката.

На база на представените документи Испанската служба за борба с прането на пари, и издала решение като действителен собственик на имота, да се счита “Бойко Методиев Борисов”, гражданин на ЕС.

Забележете – не купувачът декларира кой е собственикът, а се представя цял набор от документи, и на база на тях, ИСПАНСКИТЕ СЛУЖБИ определят кой е действителният собственик.

Това е опит, който не би било зле да се приложи и у нас – ДАНС и МВР да определят “действителният собственик зад офшорките”, а не да се декларира, както е сега.

Но да се върнем на темата.

С получения документ, нотариусът може да изповяда сделката. Този документ не накърнява правата на “формалния купувач”, който може да продава, отдава под наем, и да се разпорежда с имота. Документът просто прави ясен на властите реалният купувач.

Важното значение на този документ е по отношение на данъчното облагане.

В случай, че формалният собственик не си плати данъците върху имота, то испанският еквивалент на НАП има право да ги потърси от действителния собственик. Може и двамата собственици да се разберат и да декларират кой ще плаща.

В случая, видно от становището на Главния нотариус, “фактическото плащане на данъка се извършва от действителния собственик”.

Лицето Борисов е платил първо 250 хиляди евро нотариална такса и данък при придобиване на имота. След това е внасял по 17500 евро всяка година “данък върху недвижимия имот”.

Формално парите са минавали през офшорката, но в данъчната служба изрично е посочено, да се отчитат на името на действителния собственик.

Всичко това показва, че Банкянските номера да се скрият милиони в офшорки и с тях да се купуват имоти, не вървят в нормални държави с елементарно функциониращи данъчни и полицейски служби…









Може да харесате

СКАНДАЛ

Президентът на САЩ Джо Байдън отново си позволи да се изкаже обидно по адрес на руския лидер Владимир Путин, като го нарече „касапин“. На...

ПОЛИТИКА

Радев пред трудна дилема. Остана почти без избор и предупреди: Ще направя всичко възможно да не се стигне до конституционна криза! Българският президент Румен...

СВЯТ

САЩ, Великобритания и Украйна стоят зад терористичния ок в “Крокус сити хол”. Това съобщи пред журналисти шефът на руската Федерална служба за безопасност Александър...

СКАНДАЛ

Нещо се случва с наркомана Кирил Петков. Прекалил ли е? Лошо ли му е? В гърлото ли си бърка? Неуместна сцена се разигра днес...

СЛУШАЙТЕ РАДИО