Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ТЕХНОЛОГИИ

Брюксел ни маркира като кучета!





ЕС създава една от най-големите бази за биометрични данни

Европейският парламент гласува с голямо мнозинство, за да рационализира системите си за управление на всичко – от пътувания до сигурност на границата, като натрупа огромна информационна база, която ще включва биометрични данни и изображения на лицето – въпрос, който предизвика сериозна тревога сред привържениците на неприкосновеността на личния живот.

Тази система, наречена Common Identity Repository (CIR), предоставя редица функции, включително възможността служителите да търсят в единна информационна база, а не в няколко, с общи биометрични данни като пръстови отпечатъци и изображения на лица, както и хранилище с лична информация, като дата на раждане, номера на паспорти и др. Според сайта ZDNet, CIR се състои от една от най-големите бази данни за проследяване на планетата.

CIR ще съдържа и данни за повече от 350 милиона души в единна база данни, съдържаща идентифициращата информация както за граждани на ЕС, така и за граждани на трети страни, съобщава ZDNet. Според Politico Europe, новата система „ще предостави на длъжностните лица достъп до удостоверението за самоличност с едно сканиране на пръстови отпечатъци“.

Тази система е силно критикувана от онези, които твърдят, че са засегнати сериозни права за неприкосновеност на личния живот, като групата за защита на гражданските свободи “Statewatch”, която миналата година твърди, че това ще доведе до „създаването на “биг брадър” централизирана база данни на ЕС“.

Европейският парламент заяви, че системата „ще направи информационните системи на ЕС, използвани в областта на сигурността, управлението на границите и миграцията, оперативно съвместими, позволявайки обмен на данни, включително биометрични, между тях“. Идеята е, че тя също ще направи получаването на информация по-бърз и по-ефективен процес, което е или чудесно или кошмарно в зависимост от вашето доверие в събирането и съхранението на данни от правителството.

„Без да се променят правата за достъп или да се застрашат правилата за защита на данните, които ги управляват, оперативната съвместимост ще осигури по-бърз, по-систематичен и по-пълен достъп до информационните системи на ЕС за специалисти на терен: полицейски служители, гранични служители, служители по миграцията и служители на консулството, за да могат да си вършат работата по-добре”, заяви докладчикът Йероен Ленарес (ЕНП, Холандия) в изявление от февруари. „По-добри решения могат да се вземат въз основа на по-добра информация“, добавя той.

CIR беше одобрен чрез две отделни гласувания: едното за сливането на системи, свързани с визови и гранични въпроси, като бе одобрено с 511 на 123 (и девет въздържали се) гласа, а другото – за рационализиране на потребителите на системи за правоприлагащи, съдебни и миграционни въпроси, което пък бе одобрено с 510 на 130 (и с 9 въздържали се).

Ако това ви звучи като дело на сериозно лобиране, може да сте прави, казва един представител на Европейския парламент за Politico Europe.

Официалният представител на Европейската комисия казва още за медията, че не „мисли, че някой разбира за какво точно е гласувал“.









Може да харесате

ТЕХНОЛОГИИ

Американското правителство е наредило на Google да предаде информация за всеки, който е гледал множество видеоклипове в YouTube и предавания на живо. Експерти по...

КОНСПИРАЦИЯ

Във всяка война пропагандата е основно оръжие, но на Русия не ѝ се наложи да го използва, защото Западът действаше в нейна услуга. Западът...

ТЕХНОЛОГИИ

Очаква ни “Първа цифрова война” вместо Трета световна, Западът ще спре мобилните на всички Приказката за Пепеляшка, в която каретата се превърна в тиква...

СКАНДАЛ

Разпадат се по време на полета. Какво не успя да разкаже свидетелят по делото срещу “Боинг” Зачестиха инцидентите със самолети, има сериозни нарушения в...

СЛУШАЙТЕ РАДИО