Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times
Предстоящата петгодишнина от трагичните събития на Площада на независимостта (известен като „Майдан“ в Киев през януари-февруари 2014 година, които доведоха до насилствен преврат

АНАЛИЗИ

„Йерусалим пост“: Време е да кажем истината за Украйна – страната потъва в хаос и беззаконие





Сега е добър момент да обмислим дали има победители в резултат от така наречената „революция на достойнството“. Това пише Елиезер Котляр в колонка за израелското издание The Jerusalem Post, представена без редакторска намеса.
Ситуацията в Украйна продължава да заема първите страници на глобалните медии.Предстоящата петгодишнина от трагичните събития на Площада на независимостта (известен като „Майдан“ в Киев през януари-февруари 2014 година, които доведоха до насилствен преврат, сега подтиква много политици на Запад да погледнат по-отблизо причините и последствията от Майдана и да преосмислят какво се случва в Украйна от по-реалистична гледна точка.
Сега е добър момент да обмислим дали има победители в резултат на така наречената „революция на достойнството“.
Очевидният губещ от тази политика е украинският народ, който в резултат от действията на сегашното украинско правителство загуби част от територията на Украйна, бе въвлечен в кървав конфликт в Донбас и сега е на прага на тотално обедняване, докато Украйна потъва в хаос и беззаконие. Западните държави също са от губещата страна, защото буквално са се превърнали в заложници на безумния радикализъм, изповядван от украинските власти и сега са принудени да понасят икономически загуби заради влошаването на отношенията с Русия.
Все повече западни политици, дипломати и медии вече разбират, че лозунгите „борба за демокрация” и „борба с корупцията”, които бяха толкова активно подкрепяни от западните правителства и медии през 2014 г., и служеха като знамена на „революцията“, всъщност са били манипулация и провокация от исторически мащаб. Тези лозунги бяха използвани за узурпиране на властта и организиране на широко политическо преследване на дисиденти и политически съперници.
Тук има пряка аналогия със събитията от 1989 г. в Румъния, които едва сега са официално и обективно оценени от Главната прокуратура на Румъния – бивши високопоставени служители, дошли на власт в резултат на „румънската революция“, бяха обвинени в престъпления срещу човечеството. Румънската прокуратура заключи, че „през декември 1989 г. в страната е създадена атмосфера на„ тотална психоза ”с помощта на дезинформация, която е довела до хаотични насилствени действия и противоречиви военни заповеди. В резултат на това, в рамките на няколко дни след 22 декември 1989 г., 862 представители на бившото правителство бяха убити, а 2 150 души бяха ранени или подложени на тормоз“.
Очевидно румънският сценарий беше възприет като план за събитията, които се случиха в Украйна през зимата на 2014 г.Узурпацията на властта от страна на „революционерите“, опит за намиране и убиване на сегашния президент, преследване на представители на сваленото правителство след преврата – всички тези точки съвпадат точно с новините от Румъния през 1989 г. и от Украйна през 2014 г.
В своите показания и интервюта за събитията от зимата на 2014 г., първият украински президент Леонид Кравчук потвърди, че през февруари 2014 г. е знаел за плана „Чаушеску”, който предвиждал убийство на президента Янукович по онова време.
Организаторите на преврата през 2014 г., които после дойдоха на власт, действаха по-усъвършенствано от румънските си „колеги“ през 1989. Без да се смущават от загубата на човешки животи, те организираха стрелба по протестиращите и служителите на правоприлагащите органи, за да дискредитират властите и тогавашния президент Янукович. Този въпрос се потвърждава от множество разследвания, проведени от редица американски и европейски журналисти.
Впоследствие лидерите на Майдана използваха хаоса на събитията и убедиха властите на западните страни да наложат санкции на представителите на сваленото правителство, за да ги изолират напълно от външния свят. А в Украйна тези, които работеха в сваленото правителство, веднага станаха обект на наказателни дела и специални закони, които пряко хвърлят вината за някои престъпления върху тях без съдебен процес или разследване.
Добър пример е положението на президента Виктор Янукович, който е демонизиран ежедневно и обвиняван в различни престъпления от украински и световни медии през тези пет години.
Янукович и неговата политика имаха подкрепата на десетки милиони украинци от много години. Той олицетворява становището и е идеологически лидер за поне половината от народа, и определено ключов политик от най-гъсто населения регион на Украйна – Донбас, който също дава една четвърт от БВП на страната. Очевидно е, че основната роля на неговото преследване е потискане на онези, които не са съгласни с насилието и хаоса, последвали революцията от 2014 г., и които се противопоставят на сегашното правителство. Това е очевидна вендета на победителите срещу губещите.
В продължение на пет години нито една държава в света не е потвърдила съществуването или е замразила някакви активи, принадлежащи на президента Янукович. Нито един съд по света не е издал обвинителен акт срещу него. Единственото наказателно дело, което украинските власти започнаха срещу Янукович, в тяхната крайно безнадеждна ситуация, е очевидно политическия процес за т.нар. „държавна измяна“.
Според много украински и международни юристи, този съд е станал фарс и подигравка с правосъдието и е част от безпрецедентното, систематично и организирано политическо преследване.
Всъщност, политическите репресии срещу Янукович и представители на бившoто правителство станаха официалната идеология на сегашното украинско правителство. Репресиите са основната част от плана на Порошенко за промяна на политическия дневен ред в страната и за отклоняване на общественото внимание от икономическите му провали, политиките на разделяне и нежеланието да се върне мирът в страната и да се постигне споразумение с Донбас. Украинските власти продължават дезинформационната кампания, която започнаха през 2014 г., за това какво се е случило на Майдана и последващите действия, включително предизвикването на война, корупция от безпрецедентен мащаб и масовото осиромашяване на украинците.
Дойде време за обективна и достоверна оценка на случващото се в Украйна. Здравият разум и демократичните норми трябва да се върнат както в украинската политика, така и в начина, по който тя се възприема от Запада.
Продължаващите политически репресии нямат нищо общо с върховенството на закона и демократичното бъдеще на Украйна и трябва незабавно да спрат. Това становище постепенно става доминиращо сред истинските приятели на Украйна в САЩ и ЕС.
В този дух, в края на 2018 г., Ерусалимският патриарх Теофил III изпрати писмо до президента Порошенко с молба за помирение и го призова да спре политическото преследване на президента Янукович. Той призова също бившият президент да участва в мирния процес в Донбас. Като се има предвид, че процесът в Минск е в безизходица, а размерът на негативността в отношенията между Украйна и Руската Федерация надхвърли всички разумни граници, участието на Янукович в мирния процес може да бъде ефективна възможност за постигане на примирие, и най-важното – помирението между украинската нация.
Тази концепция се разглежда сериозно в Белия дом. На неотдавнашната среща на сенаторите от Републиканската партия, те потвърдиха, че най-важната задача на президента Порошенко е възстановяването на мира и започването на процес на помирение. Неговите избиратели чакаха 5 години тези решения от него. Не може да има извинение за неспособността да бъдат постигнати тези резултати.
Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи









Може да харесате

СВЯТ

Световният ред, основан на либералната идеология, се срина и трябва да бъде разрушен, трябва да бъде заменен от система на международни отношения, основана на...

ФОКУС

Носителят на награди журналист, автор на популярната книга „Дълбоката държава“ и новия бестселър, наречен „Индоктриниране на нашите деца до смърт“, Алекс Нюман заяви, че...

ПАРИ

Руски съд разпореди изземването на средства на JPMorgan Chase в Русия на обща стойност 439,5 милиона долара седмица, след като руската банка VTB започна...

АНАЛИЗИ

Бездарността на властите стана проклятие за Великобритания Британският премиер Риши Сунак не отговори на очакванията на населението и счупи всички предишни рекорди на непопулярност,...

СЛУШАЙТЕ РАДИО