Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ЗАКОН

Как България се закани да отнеме гражданството на лъжеинвеститори. И не го направи





Как България се закани да отнеме гражданството на лъжеинвеститори. И не го направи

Държавата не е предприела никакви действия до този момент, за да отнеме гражданството на лица, получили български документи срещу инвестиции, които в последствие никога не са реализирани. Това показва проверка на Свободна Европа в отговорните институции – Министерство на правосъдието, МВР и ДАНС.

Защо обаче не е сторено нищо – отговори няма. Не е ясно също и дали и кога това ще се случи.

Става въпрос за осем души – двама от руски и шестима от пакистански произход, които са натурализирани като граждани на България срещу обещание за инвестиции, които не са извършени. Това установи проверката, разпоредена от премиера Бойко Борисов на 19 ноември 2018 г. Повод за нея стана скандалът с “продаване” на гражданство от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и разследването срещу бившия й директор Петър Харалампиев. Прокуратурата твърди за него, че е изградил огромна корупционна схема.

Проверката обхвана 40 000 души, а в средата на февруари пред двете ресорни космии – вътрешната и специално създадената за проучване на случаите за раздаване на гражданство, председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяви резултатите от свършеното.

„Ще бъдат предприети съответните законови действия, за да бъде коригирано това, което е направено – ще бъде отнето българското гражданство“, заяви Георгиев и пред журналисти.

“Когато й е било времето”

Три месеца по-късно обаче Съветът по българското гражданство към Министерството на правосъдието, председателстван от ресорния заместник-министър, не е направил никакви постъпки за отнемане на паспортите. Според законовата процедура именно Съветът трябва да направи предложение, за да бъде издаден указ за отнемане на натурализацията.

Потърсени за коментар от Министерството на правосъдието първо уточниха, че проверкара не е приключила, после обясниха, че тече нова, а най-накрая казаха – че всъщност нямат конкретна информация какво се случва и трябва да проверят, но до тях не е достигала информация на кои лица трябва да се отнемат документите. Часове по-късно уточниха, че след нарочна проверка е установено, че процедура е започнала, “когато й е било времето”. На въпроси защо не е завършила и кога ще се случи това – отговори нямаше.

По неофициална информация на Свободна Европа обаче във ведомството е получено писмо от ДАНС от началото на месец февруари, в което агенцията посочва лицата, излъгали, че ще инвестират у нас и получили срещу това гражданство. След това обаче не се е случило нищо. “Ако това го броим за начало на процедура, е друг въпрос, но няма как обективно да бъде такава процедура”, коментираха служители на правосъдното министерство пред Свободна Европа.

ДАНС и МВР са докладвали пред комисията по гражданство резултатът от проверките и са поели ангажимент да придвижат документацията, нужна за доказателство на Съвета по гражданство. От Министерството на правосъдието обясниха пред Свободна Европа, че ще направят проверка дали „нещо от ДАНС е постъпвало при тях“, но в последствие спряха да отговарят на телефонните обжадания.

От ДАНС пък се зачудиха защо не се отправят питанията само към министерството, след като председателят на агенцията дори публично е събщил резултатите и бъдещите действия, но поеха ангажимент да направят проверка.

От вътрешното министерството неофициално казаха, че това, което зависи от тях, е било направено и не могат да се обвързват със случая.

Случаят обаче е красноречив – институциите се похвалиха с 40 000 проверени натурализирани лица, няколко от които са с открити нарушения. Ангажиментът да бъдат отнети гражданствата на излъгалите за инвестициите не е изпълнен.

Сходен беше и случаят с руския олигарх Сергей Адониев, чиито документи бяха отнети в последния възможен законов момент. Той и съпругата му – Мария, са получили гражданство през 2008 г. заради намерението им да извършат инвестиция у нас. Такава обаче 10 години по-късно не е направена. След сигнал от партньорски служби, паспортът на Адониев бе отнет заради присъда в САЩ, която при проверката у нас „не е забелязана“.









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Върховните съдии ги обявиха за произволни и внесоха искане в КС за обявяването им за противоконституционни Върховните съдии атакуваха пред Конституционния съд част от...

ЗАКОН

Тайните клубове на съдебната власт Известните до момента брокери са Красьо Черния, Пепи Еврото и Мартин Нотариуса Начело на тази кална поредица е самата...

ФОКУС

Крайно време е, ако са останали честни и свестни съдии и прокурори, да се разгневят и да изринат другите Убийството на Мартин Божанов –...

ЗАКОН

Ако г-н Сарафов не покаже кооперативност, нагласа и способност за откритост, това би могло да бъде разчетено по един-единствен начин – като известно самоуличаване....

СЛУШАЙТЕ РАДИО