Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ЗДРАВЕ

Проблеми с хормоните може да имате, ако са налице няколко сигнала, на които не обръщате внимание





Когато хормоните ни са добре, се чувстваме чудесно. Ако обаче имате някой от симптомите в списъка ти, то най-добре бързо тичайте при ендокринолога и недейте да отлагате посещението при него дори с ден!
Нередовна менструация
Обикновено цикълът на здрава жени може да варира между 21 и 35 дни.
Най-важното е, че е редовен. Ако обаче честичко цикълът ви е много нередовен, то по-добре не отлагайте, а отидете да се прегледате.
Рязко увеличение на теглото
Важно е да знаете, че хормоните са сред основните причини за наднормено тегло. Тогава човек трупа мазнинки, без реално да има видима причина затова. Това означава, че ядете по същия начин като преди, спортувате по същия начин и водите един и същи начин на живот, но въпреки това килцата се трупат и трупат. Ако сте започнали да се тъпчете и честичко хапвате фастфууд или влизате в сладкарници, е, хормоните определено нямат общо с напълняването ви. Напълняването може да е заради проблеми с щитовидната жлеза.
Спад на либидото
Намаленото сексуално желание също може да е признак на хормонален дисбаланс, както при мъжете, така и при жените. Ако станете безразлични към секса с любимия човек, то добре е да си уговорите среща с лекар.
Перманентна умора
Ако спите достатъчно (поне 7-8 часа) и в същото време се чувствате уморени, то не пренебрегвайте този симптом. Опитайте се да си лягате половин час по-рано и да прекарвате повече време на открито, правете упражнения сутрин и яжте повече плодове и зеленчуци. Ако след 3-4 седмици не забележите промени в здравословното си състояние, то е добре да отидете на лекар.
Лошо настроение
Промените в настроението, раздразнителност, тревожност, депресия – това са симптоми, които не е редно да пренебрегвате Ако всичко е наред в живота ви и няма обективни причини за тъга или силни негативни емоции, то най-добре се консултирайте със специалист.
Прекомерно изпотяване
Ако се изпотявате доста, особено по време на сън, то това може да сигнализира за проблем с ендокринната система. Отново е добре да посетите доктор.
Главоболие
Имате пристъпи на мигрена, които доста често се проявяват в определени дни от цикъла? Най-вероятно главоболието ви е причинено заради хормонален дисбаланс
Не може да спрете да се тъпчете със сладко
Нека да си признаем – всички обичаме да си похапваме сладко, но ако това е неконтролируема нужда именно от захарни изделия, то е добре да се консултирате с лекар.
Загуба на коса
Хормоните засягат много тъкани и системи на организма ни. Нивото на хормоните се променя дори в определени дни от цикъла, например преди меснтруацията и по време на нея, тогава косата пада повече. Смята се обикновено, че човек губи около 100 косъма дневно. Ако косата обаче пада много интензивно, то е добре да се консултирате с ендокринолог.
Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО