Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЪЛГАРИЯ

Спират детските надбавки за година при пет отсъствия в месеца от училище или за три – от детската градина





Спират детските надбавки за година при пет отсъствия в месеца от училище или за три – от детската градина

При три дни отсъствия в месеца на дете от задължителна предучилищна група или пет неизвинени отсъствия на ученик по неуважителни причини, на семейството ще бъдат спрени месечните помощи за дете за срок от една година. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за социално подпомагане. Промените бяха внесени от групата на ГЕРБ. С промените се засяга и Законът за семейни помощи за деца, съобщава БТА.

Сегашният режим при същия брой отсъствия предвижда лишаване от детски надбавки само за съответния месец.

Спрените социални помощи ще отиват в детската градина или училището, като по преценка на институцията с тях ще могат да бъдат закупувани както пособия за училище, така и дрехи, обувки, ако това са нуждите на детето.

Друга промяна е при отпускането на помощта за първи клас – тя вече ще се изплаща на две равни части – в началото на първия и на втория учебен срок. Досега помощта за първокласници се изплащаше в началото на първия срок.

Получаването на месечни социални помощи вече се обвързва и с полагането на общественополезен труд от безработни в трудоспособна възраст, регистрирани в дирекцията „Бюро по труда“, и участието им в обучение за ограмотяване и/или повишаване на квалификацията. Изключение ще са случаите на майчинство или когато здравословното състояние на лицето не позволява това. Месечните социални помощи се обвързват и с редовното посещаване на детска градина или училище от детето или ученика в задължителна предучилищна или съответно училищна възраст, съобразно формата на организация или на обучение, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние.

В закона беше вписано и определение за „недобросъвестно получени средства от социални помощи“. Такива ще са налице, когато за получаването им не са изпълнени или са нарушени изискванията на този закон или други норми на действащото законодателство, които имат отношение към определяне на правото на подпомагане, включително когато получателят притежава имущество, или прави разходи, които не съответстват на заявените от него доходи, което е установено с влязъл в сила акт на съответните компетентни органи.









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО