Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПАРИ

Въпреки ниските лихви: Собствениците на жилищата в Германия са малцинство





Въпреки ниските лихви: Собствениците на жилищата в Германия са малцинство

Трима от всеки четирима германци биха искали да притежават свой апартамент или къща. Но реалността изглежда по различен начин. Както показват последните данни на Федералната статистическа служба, само 47,5% от всички германци притежават жилищни имоти.

Въпреки продължаващата фаза с ниски лихвени проценти, която прави финансирането на жилищен имот привлекателно, делът на домакинствата с жилищни имоти не е нараснал през последните години. След финансовата криза от 2008 г. ключовите лихвени проценти в еврозоната скочиха първоначално, след което постепенно намаляха до нула процента. И все пак нивото на собственост на жилище преди десет години беше дори малко над сегашното ниво от 48%.

Разликата между Източна и Западна Германия се откроява значително: докато половината от всички домакинства в западногерманските федерални провинции притежават жилищен имот, в източногерманските провинции (включително Берлин) този дял е само 38%. Съществуват и значителни различия в зависимост от размера на домакинството: ако само 31% от домакинствата с един член притежават дом, този дял се увеличава до около 70% за домакинствата с четири до пет души.

Най-популярната форма на собственост е еднофамилната къща: една трета от всички германци могат да наричат такава къща своя собственост – въпреки че има големи различия по отношение на желанията. Според изследването за мечтаните жилища на компанията за финансиране на недвижими имоти Interhyp, цитирано от Handelsblatt, два пъти повече германци биха искали да живеят в обособена самостоятелно еднофамилна къща.

По отношение на собствеността Германия остава в задната част на класацията в ЕС. Във Франция, според анализ на Евростат, делът на собствениците е 64%, в Норвегия – 81%, а Румъния е начело с цели 96,8%. За България по данни на Евростат за 2017 г. този дял е 82,9%.

Резултатите от последния анализ за 2018 г., публикуван от Федералната статистическа служба във вторник, се основават на проучване на малко под 56 000 домакинства, екстраполирани към населението от 41 млн. домакинства.

Така или иначе финансовите консултанти не се уморяват да подчертават, че собствеността на жилище е важна основа за пенсионното осигуряване например. Въпреки това броят на младите купувачи на недвижими имоти в Германия намалява през последните години. Икономистите в сектора намират много причини за това развитие: от една страна има рязко покачване на цените на апартаментите и къщите в големите градове. На някои места, като например в Берлин или Мюнхен, те са повече от два пъти по-високи от нивата им през 2010 година.

Развитието на доходите не успява да бъде в крак с тази тенденция. И когато в някои големи градове днес цената при покупка вече е 30 пъти по-висока от годишния наем, мнозина може да се запитат дали по принцип покупката на имот все още си струва.

В същото време продължава имиграцията в метрополните области. Търсенето надвишава предлагането – и то с много. В допълнение трудовият пазар стана по-гъвкав. Дали днес работодателят не се сменя по-често или не се променя просто мястото на работа при същия работодател?

Икономистите посочват на свой ред факта, че собствеността на дом е съществен въпрос при неравномерното разпределение на богатството. Това се потвърждава и от анализа на Федералната статистическа служба. Средностатистически германците имат нетни активи от 162 600 евро. Домакинствата на наематели, обаче, са доста зад собствениците на жилища в това отношение – с 40 000 евро, спрямо 330 400 евро при собствениците на имоти.

Пълната картина обаче включва и факта, че собствениците са значително по-задлъжнели от наемателите, не на последно място, защото все още в повечето случаи изплащат имуществото си на банки. Така например се оказва, че общият дълг на собствениците на жилища средно е 64 700 евро, докато при домакинствата на наемателите задълженията достигат средно само 7800 евро.

Разликите в доходите обаче са очевидни не само по отношение на собствеността на недвижими имоти. Нетните финансови активи на собствениците на жилища също са по-високи от тези на наемателите. Те включват различни видове инвестиции – от такива в животозастраховането през такива във фондове и спестявания.

Средно, нетните финансови активи – т.е. след приспадане на дълговете, на германците възлизат на 55 400 евро. Докато домакинствата на наемателите са спестили 28 200 евро, нетните финансови активи на домакинствата с жилища са 92 700 евро.









Може да харесате

БАНКЕРЪ

Сделката трябва да получи одобрения от БНБ и КЗК, преди да бъде финализирана Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която най-голям акционер е Цветелина Бориславова...

ПАРИ

Новата финансова министърка бързо затъна в блатото на политическите войни В първия си ден като министър на финансите Людмила Петкова направи квантов скок –...

ИМОТИ

Краят на архаичните милиони на брой клетвени декларации ще спести много пари, изчисли Камарата на нотариусите Декларациите за липса на непогасени публични задължения, които...

ФОКУС

“Тогава доларът ще бъде по 45 рубли”: Индия предложи на Русия радикално решение В Индия една кола в руски пари струва 350 хиляди рубли....

СЛУШАЙТЕ РАДИО