Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

EXPRESS TV

Русия може да отговори на ядрена атака на САЩ за 2-3 минути





Русия може да изпревари ядрен удар на САЩ с ракети със среден обсег от територията на Европа. При това руските ракети няма нужда да нападат цели в страни от ЕС, смятат военните експерти Евгений Бужинский и Михаил Ходоренок. Те разказаха в ефира на телевизионната програма „Неделна вечер с Владимир Соловьов“ по тв “Россия 1” за хипероръжието на Русия, което гарантира ответен ядрен удар по територията на САЩ при евентуална американска атака. Това съобщава страницата “Руско-български кръстопът” във Фейсбук.

При удар на САЩ от Европа, Русия трябва да мисли не за унищожаване на районите, откъдето е било извършено изстрелването, тъй като унищожаването на цели в ЕС е безсмислено, счита военният експерт Евгений Бужинский. Според него, по-ефективно ще бъде разполагането на хиперзвукови установки в източните райони на Русия, в частност в Чукотка, откъдето удар срещу територията на САЩ става реален.

При това далекобойността на хиперзвуковите системи на Русия в Далечния изток трябва да бъде не 2,6 хиляди километра, както при „Калибър“, а 4-5 хиляди км. Това ще позволи на руските ракети да достигнат до Западното крайбрежие на САЩ. Разликата в скоростта, счита Бузинский, ще позволи на Русия да изпревари удари на САЩ от Европа, тъй като, ако скоростта на ракетите със среден обсег е 1-2 Маха (Мах – скорост на звука, бел. ред.), то хиперзвуковият комплекс “Авангард” развива от 10 до 20 Маха.

Военният журналист Михаил Ходаренок отбелязва, че ракетите със среден обсег на САЩ от Европа достигат територията на Русия за 6-8 минути, толкова време ще е необходимо на Русия за ответен удар. За унищожение на цели в континенталната част на САЩ, на Москва ще са необходими вече 15-20 минути, но тези изчисления не вземат предвид хиперзвуковата скорост на ракетите.

„Ако говорим въобще за хиперзвуковите ракети, то по-добре е да се използва такъв ракетен термин, какъвто е работното време. Това е времето от момента на откриването на целта до момента на прихващането за съпровождане и изстрелването ѝ. Това работно време хиперзвукът не само го ликвидира, но и няма ефективни зенитни ракетни системи, които биха могли ефективно да се борят с него“, заяви Ходоренок. Той уверява, че ответният удар ще последва най-много след 2-3 минути.

“Работното време практически е равно на нула. Откриват целта и веднага могат да хвърлят върху нея белия саван”, коментира той.









Може да харесате

ВОЙНА

Украйна предизвика на Запад дефицит на системи за ПВО “Черната дупка” терористичния Киев иска от Запада за предаване на системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“....

АНАЛИЗИ

Японците скоро ще разберат, че Кишида във Вашингтон ги е продал за заколение като жертвени животни „Умореният американски хегемон“ няма да може да сплаши...

СВЯТ

Израелската посланичка в Русия Симона Халперин призова Москва да осъди иранските атаки с дронове и ракети срещу територията на Израел. Говорителката на руското Министерство...

КОМЕНТАР

Медведев сравни значението на конфликтите в Близкия изток и Украйна за САЩ Разликата в подхода на САЩ към въоръжените конфликти се дължи на рисковете...

СЛУШАЙТЕ РАДИО